WikiLeaks: Aπό την Κύπρο οι ΗΠΑ κατασκόπευαν την Τουρκία!
Tην βάση του Ακρωτηρίου χρησιμοιούσαν παράνομα οι ΗΠΑ για κατασκοπικές πτήσεις των αναγνωστικών αεροσκαφών U-2 σε Λίβανο, Ιράκ και Τουρκία. Το θέμα ανακαλύφθηκε επίσης από τα έγγραφα του WikiLeaks και αναδεικνύει ακόμα και τώρα στην εποχή των δορυφόρων την στρατηγική αξία του νησιού, αλλά και την αξία των αναγνωριστικών πτήσεων από αεροσκάφη όπως το U-2 το οποίο 60 χρόνια μετά την είσοδό του σε υπηρεσία παραμένει πολύτιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Η Βρετανία αντέδρασε στις συνεχιζόμενες πτήσεις δεδομένου ότι παραβιαζόταν η συνθήκη παραμονής των βάσεων στην Κύπρο και αντέδρασε έντονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Tην βάση του Ακρωτηρίου χρησιμοιούσαν παράνομα οι ΗΠΑ για κατασκοπικές πτήσεις των αναγνωστικών αεροσκαφών U-2 σε Λίβανο, Ιράκ και Τουρκία. Το θέμα ανακαλύφθηκε επίσης από τα έγγραφα του WikiLeaks και αναδεικνύει ακόμα και τώρα στην εποχή των δορυφόρων την στρατηγική αξία του νησιού, αλλά και την αξία των αναγνωριστικών πτήσεων από αεροσκάφη όπως το U-2 το οποίο 60 χρόνια μετά την είσοδό του σε υπηρεσία παραμένει πολύτιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η Βρετανία αντέδρασε στις συνεχιζόμενες πτήσεις δεδομένου ότι παραβιαζόταν η συνθήκη παραμονής των βάσεων στην Κύπρο και αντέδρασε έντονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο αυτών των πτήσεων είναι οι αποστολές στην Τουρκία. Γιατί οι ΗΠΑ έπρεπε να κατασκοπεύουν την Τουρκία και μάλιστα με U-2; Το Βόρειο Ιράκ και τον Λίβανο είναι κατανοητό, αλλά την Τουρκία γιατί; Εκτός και αν υπήρχε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για παρακολούθηση των κινήσεων του ΡΚΚ από Βόρειο Ιράκ προς Τουρκία, ένα σενάριο το οποίο είναι και το πιθανότερο.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποκάλυψε το WkiLeaks οι βρετανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει λεπτομέρειες για τις μυστικές αμερικανικές αποστολές από τη βάση του Ακρωτηρίου και ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν σε αυτές εμπλέκονται και άλλες κυβερνήσεις, για να προσδιορίσουν εάν οι επιχειρήσεις εμπεριείχαν κινδύνους, κυρίως σε νομικό επίπεδο.
Βρετανική επιστολή που απευθύνεται στην Ουάσινγκτον με ημερομηνία 18 Απριλίου 2008 επισημαίνει ότι “από τις πρόσφατες πτήσεις των U2 επάνω από την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, καθώς και επάνω από τον Λίβανο, ανακύπτουν σημαντικά πολιτικά και νομικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν προσεκτικής εξέτασης από την κυβέρνηση” της Βρετανίας.
“Είναι σημαντικό για εμάς η (βρετανική) κυβέρνηση …να μην συμμετέχει εμμέσως στη διάπραξη παράνομων πράξεων”, αναφέρεται στη διπλωματική νότα, στην οποία εκφράζονται επίσης ανησυχίες για ενδεχόμενη αντίδραση της Κύπρου και την πιθανή απώλεια της πρόσβασης στη βάση.
Οι βρετανικές αντιρρήσεις εξόργισαν τους Αμερικανούς, οι οποίοι τις θεώρησαν τροχοπέδη στις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr