To σχέδιo του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία “Eagle Guardianγια την απόκρουση προσπάθειας της Ρωσίας να υπερασπιστεί τις ρωσικές μειονότητες που βρίσκονται στο έδαφος των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), αλλά και προσβολής των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Πολωνία, ήρθαν στην δημοσιότητα από τις εφημερίδες Le Monde, Guardian και οι New York Times βάσει των εγρράφων που διέρρευσαν στο Wikileaks.

To ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποφαστικότητα που επέδειξε η ρωσική πλευρά, αποφάσισε να τροποποιήσει τα σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και κατάρτισε το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία “Eagle Guardian” για υπεράσπιση της Πολωνίας και των Βαλτικών Χωρών. Μάλιστα το σχέδιο “Eagle Guardian” εκπονήθηκε από τον ανώτατο αμερικανό αξιωματικό, στρατηγό James Stavridis.

Όλα αυτά γίναν με απόλυτη μυστικότητα, καθώς μια ανοιχτή συζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την στρατιωτική τους αξία, αλλά και να αυξάνει και πάλι την ένταση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αναφέρεται σε ένα απόρρητο έγγραφο από τις ΗΠΑ με ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2009, το οποίο επικαλείται η γαλλλική Le Monde. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι η Πολωνία εξέφρασε την ανησυχία της ότι τα επεκταμένα σχέδια για τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής θα «αραιώσουν» τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη δική της προστασία.

Εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν ότι, εκτός από τα σχέδια για την υπεράσπιση της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, είχαν να αντιμετωπιστούν οι διπλωματικές διακυμάνσεις στη Γερμανία, η οποία ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Σε ένα τηλεγράφημα από τον Αύγουστο του 2009, αναφέρεται ότι το Βερολίνο θεωρεί επικίνδυνα τα στρατιωτικά σχέδια για την προστασία των χωρών της Βαλτικής από μια πιθανή επίθεση της Ρωσίας.

Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι αυτές προσπάθειες θα διαταράξουν τις δικές τους σχέσεις με τη Μόσχα. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο προσφέρει γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη (EF-2000 και F-4 ICE) για να περιπολούν πάνω από τις τρεις χώρες της Βαλτικής. Τέτοιες περιπολίες του ΝΑΤΟ  πραγματοποιούνται ήδη από από το 2004 πάνω από τρεις χώρες της Βαλτικής, για να αντισταθμιστεί η απουσία μιας Βαλτικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία συνέχισαν να επιμένουν για περισσότερη στρατιωτική κάλυψη και οι συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων έγινε πιο έντονες, κυρίως μετά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο του 2009, στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, αναφέρει η Le Monde. Στην Κεντρική Ευρώπη, το σενάριο της ρωσικής άσκησης θεωρήθηκε ως μια άλλη προσπάθεια εκφοβισμού από τη Μόσχα, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Τον Δεκέμβριο του 2009, τα σχέδια για την προστασία των τριών Βαλτικών Χωρών ήταν έτοιμα και ήρθαν ως δώρο Χριστουγέννων στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Μόνο μετά από αυτό το γεγονός οι χώρες της Βαλτικής κατεύνασαν τις ανησυχίες τους, και στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα, στις 20 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, το ΝΑΤΟ ήταν σε θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη του διαλόγου με τη Μόσχα, καταλήγει η Le Monde.

Για το ίδιο θέμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει ότι εννέα στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ έχουν προγραμματιστεί να δράσουν στρατιωτικά σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσία κατά της Πολωνίας και των τρειών χωρών της Βαλτικής. Θα μεταφέρονταν στην Πολωνία με αεροσκάφη C-5 και από εκεί και πέρα θα επιβιβάζονταν σε ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη με τελικό προορισμό τις βαλτικές χώρες. Κομβικό ρόλο θα έπαιζαν η η 101η και η 82η αερομεταφερόμενες μεραρχίες. Θα βομβαρδίζονταν στόχοι ακόμα και στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά όχι αστικοί, στην περιοχ΄συγκέντρωσης των ρωσικών στρατεμάτων

Θα αναπτύσσονταν ειδικές ναυτικές μονάδες στα λιμάνια της Βαλτικής,  του Gdansk και Gdynia, στα οποία θα μεταφέρονταν σε 6 ώρες συμμαχικές στρατιωτικές μονάδες από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Δεύτερον, μέσω της ανάπτυξης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και F-15 στην Πολωνία καθώς και τις αερομεταφοράς Patriot PAC-3 θα εξασφαλιζόταν η αεράμυνα της Πολωνίας. Κομβικό ρόλο θα έπαιζε η στρατιωτική βάση του Ramstein στη Γερμανία.

Στη Μόσχα κυριαρχεί αμηχανία από τις αποκαλύψεις των σχεδίων του ΝΑΤΟ από την πλατφόρμα Wikileaks, ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το σύνολο των δυνάμεων θα έπρεπε να αναπτυχθεί εντρός 24 ωρών. Το θέμα είναι αν θα προλάβαιναν “να βήξουν” οι ΝΑΤΟϊκοί: Το μέτωπο στις τρεις βαλτικές χώρες έχει πλάτος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων και βάθος μέχρι 100 χλμ. Αν οι Ρώσοι συγκέντρωναν μεγάλες δυνάμεις και προχωρούσαν σε ευρεία χρήση πυροβολικού όπως έκαναν στην Γεωργία, δε νομίζουμε ότι υπήρχε κάποια πιθανότητα αναχαίτισης του ρωσικού οδοστρωτήρα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ