Η Βρετανία θα στρατολογήσει δυσλεκτικούς πράκτορες στις μυστικές υπηρεσίες
Η Κυβερνητική Υπηρεσία Επικοινωνιών της Βρετανίας, ευρύτερα γνωστή ως GCHQ, που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές και την ασφάλεια των κρατικών επικοινωνιών, θα στρατολογεί προσωπικό με δυσλεξία και δυσπραξία, προκειμένου να μπορεί να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό εγκληματιών του κυβερνοχώρου, ξένων κατασκόπων και τρομοκρατών.
Η υπηρεσία στοχεύει στην αξιοποίηση των ειδικών ικανοτήτων των ατόμων αυτών, που είναι «νευρολογικά διαφοροποιημένα από τον μέσο όρο», να επεξεργάζονται και να αναλύουν πολύπλοκα δεδομένα με αιτιολογημένο και αναλυτικό τρόπο.
Η εφημερίδα Sunday Times επισημαίνει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας θα αξιοποιήσουν τις ικανότητες 120 υποψηφίων που έχουν διαγνωσθεί με δυσλεξία και δυσπραξία (μια ασθένεια που επηρεάζει τον συντονισμό των κινήσεων) για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
«Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι είναι το ότι οι δυσλεκτικοί έχουν κάποιες ειδικές ικανότητες και δεξιότητες που δεν έχουν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Προσωπικά μιλώντας, ενώ όταν γράφω ένα κείμενο, η σύνταξή του είναι απαράδεκτη, εντούτοις έχω εξαιρετική αντίληψη του χώρου, τον οποίο αντιλαμβάνομαι τρισδιάστατο» λέει στους Sunday Times, ο Ματ, ένας 35χρονος δυσλεξικός προγραμματιστής που εργάζεται στην GCHQ.
Ενώ πολλά δυσλεκτικά άτομα έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή και την κατανόηση λέξεων, συχνά έχουν υψηλή ικανότητα να απομονώνουν γεγονότα από πολύπλοκα σχήματα και εκδηλώσεις.
Η GCHQ εμπνέεται από την ιστορική περίπτωση του Αλαν Τούρινγκ, ενός δυσλεκτικού κρυπτολόγου αναλυτή και μαθηματικού, ο οποίος εργαζόταν για την βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma που χρησιμοποιούσε το Τρίτο Ράιχ στις επικοινωνίες του.
Ο Τούρινγκ, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους των ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, το κέντρο της συμμαχικής αντικατασκοπείας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εφηύρε το αποκαλούμενο «Τεστ Τούρινγκ», που χρησιμοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί αν μία μηχανή διαθέτει ή όχι τεχνητή νοημοσύνη. Το 1952 καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, τότε αξιόποινο αδίκημα στη Βρετανία, και πέθανε(το πιθανότερο ήταν η αυτοκτονία) τον Ιούνιο του 1954, σε ηλικία 41 ετών, μάλλον λόγω δηλητηρίασης από κυάνιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr