Το πρωτοσέλιδο των “New York Times” αποκαλύπτει αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση αρνιόταν επί χρόνια να παραδεχτεί ότι, δηλαδή, χρησιμοποιούσε ναζιστές ως κατασκόπους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τώρα ότι, οι μυστικές υπηρεσίες της στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, χρησιμοποίησαν  ως κατασκόπους εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου.

   

Το δημοσίευμα των “New York Times” αναφέρεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, κυρίως του FBI και της CIA, τα οποία αποκαλύπτουν ότι, ακόμα και σε περιπτώσεις που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη ναζιστών οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ, παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία και σταματούσε κάθε ενέργεια.

“Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον Ψυχρό Πόλεμο και υποστηριζόταν από τους  δύο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετία του ’50, τον τότε αρχηγό του FBI , Χούβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες”, αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

   

Αξιωματικός των Ες Ες, ο Ότο φον Μπόλσβιγκ, “δεξί χέρι” του Αντολφ Άιχμαν, είχε το 1954 την κάλυψη προσωπικά του τότε αρχηγού του FBI με αποτέλεσμα να μπει στον… πάγο η εντολή του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του.

    

Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο τώρα δόθηκε στην δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι, πρώην αξιωματούχοι ναζιστές χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι. Σε ότι αφορά τον αριθμό τους, οι “New York Times” υποστηρίζουν ότι ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον χίλιους πρώην ναζιστές και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον πόλεμο, υποστηρίζει ο Ρίχαρντ Μπράιτμαν, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου, που είχε επιφορτιστεί με τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου.  

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ