Δυνατοί άνεμοι αποκαλύπτουν καινούργια γεωγλυφικά στην περιοχή Νάζκα. 

Δυνατοί άνεμοι, αλλά και ισχυρές αμμοθύελλες που έφταναν τα 60 μίλια την ώρα αποκάλυψαν νέα γεωγλυφικά, άγνωστα ως τώρα, στην κοιλάδα «El Ingenio» στο Περού.

Τα σχέδια που ήρθαν στο φως είναι μία γραμμή ζιγκ ζαγκ, ένα πουλί, μερικά καμηλοειδή ζώα και ένα φίδι μήκους 60 μέτρων. Τα καινούργια ευρήματα χρονολογούνται στην περίοδο μετάβασης από τον πολιτισμό των Παράκας στον πολιτισμό των Νάζκα, σχεδόν 2000 χρόνια πριν. 

Τα σχέδια αυτά ανακαλύφθηκαν από έναν πιλότο, τον Εδουάρδο Εράν και έναν ερευνητή, τον Γκομέζ ντε λα Τορ, κατά τη διάρκεια μίας ερευνητικής πτήσης πάνω από την έρημο Νάζκα. Τα γεωγλυφικά βρέθηκαν στις πλαγιές γύρω από την κοιλάδα «Ingenio» και κοντά στο σημείο που βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περίφημα γεωγλυφικά της Νάζκα.

Σε μία άνυδρη και παράκτια πεδιάδα περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Λίμα, τα περίφημα γεωγλυφικά της Νάζκα καλύπτουν μία έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους αρχαιολόγους εξαιτίας του μεγέθους αλλά και της φύσης των σχεδίων.

Πρόκειται για εκατοντάδες σχέδια που απεικονίζουν ζώα ή πλάσματα της φαντασίας και φυτά ή ακόμα και γεωμετρικά σχήματα μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Τα σχέδια είναι είτε σκαμμένα είτε με συσσωρευμένες πέτρες και διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση εξαιτίας του κλίματος της περιοχής. Το αξιοπερίεργο με τα σχήματα είναι ότι γίνονται αντιληπτά μόνο από αέρως, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα για το πώς φτιάχτηκαν αλλά και για ποιο λόγο. Τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια χρονολογούνται από το 200 π. Χ ως το 500 μ.Χ, μία εποχή κατά την οποία στη περιοχή κατοικούσε ένας λαός που ονομαζόταν Νάζκα.

Τα παλαιότερα σχέδια που είναι φτιαγμένα με συσσωρευμένες πέτρες χρονολογούνται στο 500 π. Χ.

Αν και τα σχέδια είναι ορατά και από το έδαφος, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η ομορφιά των σχεδίων αποκαλύπτεται σε όλο τους το μεγαλείο όταν τα δει κάποιος από πολύ ψηλά. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες και μελέτες, κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να αποφανθεί για ποιο λόγο κατασκευάστηκαν και γι ´αυτό οι επιστήμονες παραμένουν σε εικασίες.

Οι ερμηνείες

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνδέονται με τον ουρανό και συμβολίζουν αστερισμούς, αλλά επειδή η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν και πολλές γραμμές που δεν σχετίζονται με αστερισμούς, αυτή η εκδοχή δεν είναι πειστική.

Άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι γραμμές ήταν κάτι σαν ιερά μονοπάτια που καθοδηγούσαν κάποιους ταξιδιώτες που πήγαιναν να προσκυνήσουν σε τόπους λατρείας, όπως το Καχουάτσι και την πλίθινη πυραμίδα.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γραμμές συνδέονται με το νερό, επειδή το νερό ήταν ζωτικής σημασίας και εξαιρετικά δυσεύρετο στην περιοχή και οι γραμμές αποτελούσαν τη βάση για τις ιεροτελεστίες επίκλησης του στοιχείου του νερού. Επειδή όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και τα σχέδια παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο, έχουν ειπωθεί και άλλες ερμηνείες, όπως ότι τα σχέδια αυτά ήταν μηνύματα σε εξωγήινους σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί τους ή μηνύματα προς τους θεούς. 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τα καινούργια γεωγλυφικά έχουν καταγραφεί και συμπεριληφθεί επισήμως στην πολιτιστική κληρονομιά του Περού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία τους. 

Οι ακτιβιστές της Greenpeace εν δράσει

Οι γραμμές του Νάζκα ήρθαν πάλι στην επικαιρότητα στις 8 Δεκεμβρίου, όταν ακτιβιστές της Greenpeace παραβίασαν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου και περπάτησαν ανάμεσα στα σχέδια προκειμένου να τοποθετήσουν πανό διαμαρτυρίας. Αντιμετώπισαν την οργή της περουβιανής κυβέρνησης η οποία κινήθηκε νομικά κατά των ακτιβιστών οι οποίοι περιέπεσαν σε βαρύ ατόπημα, αφού το έδαφος της περιοχής είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και προκαλούνται εύκολα αλλοιώσεις. 

πηγή

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ