Ο λεγόμενος «υπερκοριός» της ΕΥΠ που τόσο συνέβαλε στην εξάρθρωση μιας σειράς πολύκροτων υποθέσεων των τελευταίων ετών αποκαλείται κοινώς «βαλιτσάκι της ΕΥΠ». 

Ο υπερκοριός είναι ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία: ο κοριός παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση.

Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον όχι μόνο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.

Το πρώτο σύγχρονο «βαλιτσάκι» τύπου GSM XP το προμηθεύτηκε η ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2004, κατ’ απαίτηση της CIA μάλιστα, όμως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ το είχε χαρακτηρίσει «επιχειρησιακά άχρηστο», αφού όπως ισχυριζόταν «μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά για να πιάσουμε εξερχόμενη ομιλία πρέπει να βρεθούμε στα 30 μέτρα, ενώ στην οθόνη του καλούντος εμφανίζεται ένα σημάδι που του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει».

Σύμφωνα με άλλες βέβαια πλευρές, το GSM XP ήταν ένας κοριός υψηλής τεχνολογίας και καθόλου περιορισμένων δυνατοτήτων αφού μπορούσε να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS χωρίς τη συνδρομή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το 2007, η ΕΥΠ παρήγγειλε έναν ακόμη πιο σύγχρονο κοριό, αυτόν που χρησιμοποίησε στην εξάρθρωση της σπείρας της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε 3,4 εκατ. ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών, έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, mail και τηλεδιασκέψεις. 

Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι πράκτορες μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης. 

Ο υπερκοριός της ΕΥΠ υπέκλεψε περισσότερες από 3.500 συνομιλίες-«φωτιά» στην πρόσφατη υπόθεση των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εκβίασης στη Θεσσαλονίκη, την ίδια στιγμή που εξάρθρωσε και τρεις ακόμα εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στα μεγάλα σαλόνια της Αθήνας, με κυκλώματα εκβιαστών που πωλούσαν προστασία σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, υπό την ηγεσία ενός αλβανού «βαρόνου». Η έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2013 απέδωσε 120 CD με υποκλοπές του σούπερ κοριού, οι οποίες ήταν αρκετές για τη σύλληψη των μελών της γιγαντιαίας σπείρας. 

Αλλά και στην πρόσφατη εξάρθρωση θύλακα τζιχαντιστών στην Αθήνα που φέρεται να σχεδίαζε χτύπημα στο Βέλγιο είχε κεφαλαιώδη ρόλο το περίφημο «βαλιτσάκι», με τις επιτυχίες του να μην έχουν τέλος, αφού και στις υποκλοπές των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου πρωταγωνίστησε, προσφέροντάς μας απαράμιλλες -αν και κωμικοτραγικές- συνομιλίες…

Πώς δουλεύει το «βαλιτσάκι»

Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τους υπερυπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγράφουν έως 3 εκατ. τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό αξιολογώντας ειδικές λέξεις-κλειδιά, είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. 

Οι προωθημένες αυτές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να κάνουν υποκλοπές τηλεφωνημάτων αλλά και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), παρέχοντας επιπροσθέτως τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου μέσω σύνδεσής τους με δορυφορικά συστήματα γεωεντοπισμού. Ο κοριός μπορεί μάλιστα να κάνει υποκλοπές συνδιαλέξεων χωρίς να απαιτείται καν η συνεργασία-μεσολάβηση του παρόχου κινητής τηλεφωνίας, την ίδια ώρα που διαθέτει λογισμικό τελευταίας γενιάς που παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή από απόσταση.

Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό “Echelon”, ένα σύστημα (τουλάχιστον) τριών υπερκοριών που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και «ακούνε τα πάντα», όπως ισχυρίζονται ειδικοί αναλυτές.

Τους χειρίζονται μερικές δεκάδες ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι και η δράση τους είναι συντονισμένη, καθώς στην πραγματικότητα κάθε σούπερ κοριός αποτελείται από συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με εξειδικευμένα προγράμματα, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Scotland Yard και το FBI. 

Το πλέγμα της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης της χώρας μας ολοκληρώνεται από την ψηφιοποίηση της ελληνικής γλώσσας και τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησής της, οι οποίες έγιναν από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου.

Την ώρα βέβαια που η βασική δουλειά των σούπερ κοριών είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων (όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές), οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν εισαγγελική άδεια, κι αυτό γιατί δίχως τη σύμφωνη γνώμη των δικαστικών αρχών τα ευρήματα δεν αποτελούν τεκμήρια στη δικαστική αίθουσα. 

Όταν ο εισαγγελέας δώσει λοιπόν το πράσινο φως, οι ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο, καταγράφοντας και αποθηκεύοντας τις συνομιλίες. Κάθε κοριός μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα, ενώ προγραμματίζεται να ελέγχει όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες, είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (όπως καρτοτηλέφωνα).

Μετά την καταγραφή των συνομιλιών, που ανέρχονται συνήθως σε δεκάδες ώρες και προέρχονται από πολλαπλές πηγές, αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις-κλειδιά που έχουν στη διάθεση τους και το λογισμικό του υπερκοριού απομονώνει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες. Όσο για το «βαλιτσάκι», αυτό είναι φορητό και έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο πάντα, 1-3 προσώπων ταυτόχρονα.

Στην κατηγορία των υπερκοριών περιλαμβάνεται και το «Ι 2», ένα μηχάνημα ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων με βάση στοιχεία DΝΑ και αποτυπωμάτων. Ο «Σέρλοκ Χόλμς», όπως αποκαλείται στην αργκό των μυστικών υπηρεσιών η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού των ευρημάτων: ταυτοποιεί δηλαδή την παρουσία ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται αλλά και τα τηλέφωνα που καλούνται.

Ο χειριστής εισάγει στο σύστημα τα δεδομένα που προκύπτουν για τους στόχους που παρακολουθούνται, τις κινήσεις, τις επαφές τους, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικά είτε μέσω mail ή φαξ. Κατόπιν το πρόγραμμα συγκρίνει προφίλ, δημιουργεί πιθανά σενάρια και καθοδηγεί τις κινήσεις των αστυνομικών, συντονίζοντας δράσεις που κανονικά θα απαιτούσαν πολλούς ανθρώπους. 

Αν στους υπερκοριούς προσθέσουμε τη σειρά συστημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ (μικροκάμερες, κάμερες μεγάλων αποστάσεων, συστήματα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κ.λπ.) και τα λεγόμενα «κινητά κέντρα διοίκησης», ειδικά διαμορφωμένα βαν ή πολυτελή αυτοκίνητα δηλαδή, μετασκευασμένα σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις προδιαγραφές της Ένωσης, τα οποία μεταφέρουν όλο τον επικοινωνιακό εξοπλισμό και τα κομπιούτερ , τότε οι ωτακουστικές δυνατότητες της ΕΥΠ δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους Μεγάλους Αδελφούς των κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούνται τα υπερσύγχρονα αυτά όπλα και αν υποβοηθούν πράγματι τη δημοκρατική λειτουργία και τη συνταγματική νομιμότητα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ