Η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει ότι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν προετοιμάσει το 2010 μυστικό έγγραφο με το οποίο δινόταν νομικά το πράσινο φως για τη δολοφονία, αν δεν ήταν εφικτή η σύλληψη, του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, του Υεμενίτη εξτρεμιστή με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η επιχείρηση με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη σε απομονωμένη περιοχή στην Υεμένη για την εξόντωση του Αλ-Αουλάκι στα τέλη Σεπτεμβρίου προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της, καθώς ο Αλ-Αουλάκι είχε και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας επιτέθηκαν κατά ενός πολίτη τους και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη απαγγελία κατηγοριών ή δίκη, πρακτικά δηλαδή με μυστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πολυσέλιδο έγγραφο συντάχτηκε στα μέσα του 2010 μετά από μακρά συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και περιορίζεται μόνο στην περίπτωση του Αλ-Αουλάκι, χωρίς μάλιστα να εξετάζει το κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες για τη δράση του.

Το έγγραφο νομιμοποιεί την επίθεση η οποία, σύμφωνα με πολλούς νομικούς, έρχεται σε αντίθεση με προεδρικές διαταγές που απαγορεύουν τις δολοφονίες πολιτικών ηγετών από την αμερικανική κυβέρνηση, με το Σύνταγμα, με τους ομοσπονδιακούς νόμους αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες, ο θάνατος του Αλ-Αουλάκι είναι νόμιμος αν δεν είναι δυνατή η σύλληψη του γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι παίρνει μέρος στον πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλ Κάιντα, είναι σημαντική απειλή κατά των Αμερικανών και γιατί οι Αρχές της Υεμένης δεν μπορούν να τον συλλάβουν.

Ακόμη, προϋποθέτουν ότι ο Αλ-Αουλάκι είναι εχθρός εν καιρώ πολέμου, οπότε ο θάνατος του καλύπτεται από τους νόμους για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ακόμα και αν βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα από το πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν. Θεωρούν τέλος ότι δεν παραβιάζεται και η συνταγματική επιταγή για απαγόρευση των εκτελέσεων χωρίς δίκη.

Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και άλλος ένας Αμερικανός πολίτης, ο Σαμίρ Χαν, ο οποίος δεν στόχος και έτσι ο θάνατος του θεωρήθηκε παράπλευρη απώλεια.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, από την πλευρά της έχει αρνηθεί να συζητήσει τον ρόλο της στο ζήτημα της εξόντωσης του Αλ-Αουλάκι, όπως και να παράσχει εξηγήσεις, γιατί θεωρεί την επιχείρηση νόμιμη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ