Παρακολουθήσεις: ”Πώς η Γαλλία ακούει (και αυτή) τον κόσμο”
Με τίτλο “Πώς η Γαλλία ακούει (και αυτή) τον κόσμο”, το γαλλικό περιοδικό L’ Obs αποκαλύπτει τη λειτουργία ενός τεράστιου προγράμματος των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών (DGSE Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφαλείας) παρακολούθησης των διεθνών επικοινωνιών μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Στις αρχές του 2008, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξουσιοδότησε την DGSE να κατασκοπεύει τις διεθνείς επικοινωνίες που διέρχονται από υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία συνδέουν την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο.
Επρόκειτο για να ένα πρόγραμμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ διάρκειας πέντε ετών (2008-2013) στο πλαίσιο του οποίου εγκαταστάθηκαν σταθμοί παρακολούθησης στα σημεία εισόδου των καλωδίων στη Μασσαλία, το Πανμάρς και το Σεν-Βαλερί-αν-Κο, αποκαλύπτει το περιοδικό επικαλούμενο πρώην και μη αξιωματούχους.
Ο διάδοχός του Φρανσουά Ολάντ εξουσιοδότησε στη συνέχεια την DGSE να επεκτείνει τις επιχειρήσεις και να νομιμοποιήσει διακριτικά τις πρακτικές αυτές μέσω του νέου νόμου για τις Πληροφορίες, ο οποίος εγκρίθηκε στις 24 Ιουνίου.
Οι παρακολουθήσεις αυτές γίνονται με τη συνεργασία μεγάλων γαλλικών εταιρειών επικοινωνιών και συγκεκριμένα με τη βοήθεια της Orange Alcatel-Lucent.
Η DGSE έχει επίσης υπογράψει μυστική συμφωνία συνεργασίας με τις βρετανικές υπηπρεσίες Πληροφοριών GCHQ στο πλαίσιο της αμυντικής σύμβασης του Lancaster House , η οποία συνομολογήθηκε το 2010 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπoυργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτό εξηγεί τη μετριοπαθή αντίδραση των Σαρκοζί και Ολάντ στις αποκαλύψεις ότι οι επικοινωνίες τους υπήρξαν στόχος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών NSA.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του WikiLeaks, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 24 Ιουνίου από τη Mediapart και την εφημερίδα Liberation, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τρεις προέδρους της Γαλλίας (Σιράκ-Σαρκοζί-Ολάντ) , καθώς και διαδοχικούς υπουργούς Οικονομίας, ενώ πραγματοποιούσαν οικονομική κατασκοπεία στη Γαλλία.
Τότε, γάλλοι ειδικοί του τομέα των Πληροφοριών είχαν σχολιάσει τις αποκαλύψεις επαναλαμβάνοντας το αξίωμα που κυριαρχεί στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών : στον τομέα αυτόν, οι χώρες δεν έχουν ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, μόνο συμφέροντα, για την υπεράσπιση των οποίων χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα.
Και η Γαλλία, που ύψωσε τους τόνους απέναντι στις πρακτικές αυτές τις οποίες χαρακτήρισε “μη αποδεκτές” εκ μέρους συμμάχου χώρας, κάνει ακριβώς το ίδιο όταν έχει τη δυνατότητα, διαβεβαίωναν.
“Ανακαλύπτουμε τον τροχό…”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας DGSE , αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της NSA.
Τα εκατομμύρια των αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν το 2013 από τον Εντουαρντ Σνόουντεν προέβαλαν στον κόσμο το εύρος των αμερικανικών ικανοτήτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με πολύ λιγότερα (από την NSA) μέσα, η Γαλλία προσπαθεί να κρατήσει τη θέση της, όπως και οι άλλες δυτικές δυνάμεις, στο παιγνίδι αυτό, που δεν έχει παρά έναν κανόνα: μην συλληφθείς, εξηγούσαν ο Αλέν Σουέ και ο Ερίκ Nτενεσέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνας για τις Πληροφορίες (CF2R).
“Καθένας κάνει ό,τι μπορεί κατ΄αναλογίαν με τις δυνατότητές του. Αυτό κάνουν οι φίλοι μας οι Βρετανοί, το ίδιο και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιορισμοί ικανοτήτων (παρακολούθησης), γεγονός που τούς οδηγεί να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς. Οταν δεν έχουμε τα μέσα για να κάνουμε τα πάντα, όπως η NSA, επικεντρωνόμαστε σε αυτό που θεωρούμε σημαντικό τη δεδομένη στιγμή”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr