Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής επιβεβαίωσε χθες Τρίτη τις καταδίκες σε ποινές κάθειρξης πέντε έως και 20 ετών που επιβλήθηκαν σε 14 Χιλιανούς και Ουρουγουανούς στρατιωτικούς για τη δολοφονία ενός πρώην πράκτορα της μυστικής αστυνομίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μιλούσε.

Ο χημικός Εουχένιο Μπερίος, άλλοτε επικεφαλής της διεύθυνσης που παρήγαγε τοξικά αέρια στην Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (Dirección de Inteligencia Nacional, DINA), είχε διαφύγει στην Ουρουγουάη το 1991, μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990).

Η σορός του είχε ανακαλυφθεί σε μια παραλία της Ουρουγουάης το 1995 με τραύματα από σφαίρες στο κρανίο.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι στρατιωτικοί αυτοί είχαν σκοπό να εξαφανίσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Χιλής. Επρόκειτο για μια από τις τελευταίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Κόνδωρ (Plan Condor), μιας τεράστιας επιχείρησης εξόντωσης και καταστολής των αντιφρονούντων που διεξήγαν οι δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1970.

Η μυστική αστυνομία της δικτατορίας της Χιλής χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων νευροτοξικά αέρια, όπως το σαρίν, το ταμπούν ή το σομάν, για να δολοφονούν αντιφρονούντες.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε με αμετάκλητη απόφαση για την έρευνα σχετικά με τις απαγωγές, τις δολοφονίες και τη σύσταση και συμμορία με σκοπό τη δολοφονία του πρώην χημικού της DINA Εουχένιο Μπερίος Σαγρέδο», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η δικαιοσύνη της Χιλής.

Οι τρεις Ουρουγουανοί πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν εκδοθεί στη Χιλή το 2006, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης πέντε έως δεκαπέντε ετών.

Δύο Χιλιανοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ άλλοι, ανάμεσά τους κι ένας στρατιωτικός εισαγγελέας, σε ποινές κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών.

Όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, που είχαν καταδικαστεί το 2010 αλλά είχαν ασκήσει έφεση και είχαν απελευθερωθεί υπό όρους έως ότου εκδικαστεί, θα φυλακιστούν εκ νέου μέχρι την έκτιση του συνόλου των ποινών τους.

Περίπου 3.200 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί ή «εξαφανιστεί» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Περίπου 38.000 είχαν βασανιστεί. Η DINA θεωρείται υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ωμότητες που είχε διαπράξει το καθεστώς.

Πάνω από 560 στρατιωτικοί έχουν παραπεμφθεί ενώπιον δικαστηρίων και συνεχίζουν σήμερα να δικάζονται για τα εγκλήματα αυτά στη Χιλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ