Σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα, η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα…

Σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα, η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα κατασκοπίας προκειμένου να αποκτήσει προηγμένη αμερικάνικη τεχνογνωσία προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην στρατιωτική και βιομηχανική της ανάπτυξη. Προκειμένου να τονίσει την σοβαρότητα του προβλήματος της κατασκοπίας, η επιτροπή ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξακρίβωση της προέλευσης, κάθε εξαρτήματος που χρησιμοποιείται σε αμερικάνικα οπλικά συστήματα και δεν είναι αμερικάνικης προέλευσης και κατασκευής καθώς και μια πλήρη αξιολόγηση των δυνατοτήτων αντικατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών της Κίνας.

Επιπλέον η επιτροπή κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στον τομέα του ελέγχου των αμερικάνικων εξαγωγών και της αντικατασκοπείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παρεμπόδιση της παράνομης μεταφοράς ευαίσθητης τεχνολογίας στην Κίνα και συγκεκριμένα στους πράκτορες κρατικών υπηρεσιών βιομηχανικής κατασκοπίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου της επιτροπής, ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκώμενη πρόβλεψη των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών. Επιπλέον, η αμυντική βιομηχανία της Κίνας παράγει πλέον οπλικά συστήματα νέας γενιάς με εντυπωσιακό ρυθμό και ποιότητα, εν μέρει διότι η Κίνα έχει αναπτύξει την ικανότητα να υιοθετεί και ενσωματώνει συμβατικές βιομηχανικές τεχνικές και στην κατασκευή αμυντικών συστημάτων. 

Τέλος, η επιτροπή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την ασφάλεια ζωτικής σημασίας αμερικάνικων δικτυοκεντρικών πληροφοριακών συστημάτων, αφού πρόσφατα έχουν υπάρξει κρούσματα κυβερνο-επιθέσεων (hacking) μεγάλης κλίμακας σε κυβερνητικούς οργανισμούς. Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, κινέζοι hacker κατάφεραν να παραβιάσουν αμερικάνικα στρατιωτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times που επικαλείται αμερικάνους αξιωματούχους εν ενεργεία και εν αποστρατεία, η επίθεση αυτή έγινε τον Ιούνιο μετά από μήνες προετοιμασίας.

Τέλος, η επιτροπή κατηγορεί την Κίνα ότι η βίαιη καταστρατήγηση της πληροφόρησης δυσχεραίνει το έργο των αρχών όσον αφορά τον έλεγχο της ασφάλειας χρήσης των εξαχθέντων προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες κινέζικα προϊόντα, από παιχνίδια μέχρι προϊόντα αλιείας, έχουν αποσυρθεί κατ’ όπιν απαγορεύσεων και ανακλήσεων από τις αγορές. Η ετικέτα «made in China» αρχίζει να αποκτά ξανά την παλιά της, αρνητική σημασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ