Με θράσος οι Βρετανοί κατηγορούν τον Πούτιν “πιθανότατα” για τον θάνατο του Λιτβινένκο
Ένα πολύ “αξιόπιστο” πόρισμα έβγαλαν για άλλη μια φορά οι “ανεξάρτητες” όπως φαίνεται από την ΜΙ6 δικαστικές βρετανικές αρχές όπου προσπαθούν να εμπλέκουν την FSB και τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στην δολοφονία του Λιτβινένκο με πολώνιο.
Κάτι που βέβαια που θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και να κατηγορούν μετά τους Ρώσους όπως και έκαναν.
Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει “πιθανότατα”. Τι σημαίνει αυτό; Έχουν αποδέιξεις; Τι παέι να πει “πιθανότατα”, “ίσως” και “μπορεί”;
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, εκτιμά ο βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.
«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον Πρόεδρο Πούτιν», αναφέρει στα συμπεράσματα της έρευνας ο Σερ Ρόμπερτ Οουεν.
Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.
«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινένκο», γράφει ο βρετανός δικαστής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολωνίου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.
«Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στο θάνατο του κ. Λιτβινένκο», αναφέρεται στην έκθεση.
Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Αλεξάντρ Λουγκοβόι, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης παράλογες. “Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου”, δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.
“Aποτέλεσμα μίας μεροληπτικής και αδιαφανούςδιαδικασίας”
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.
“Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
“Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο”, είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας “πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας”.
Είναι σαφές ότι η Δύση επιδιώκει την δαιμονοποίηση του Β.Πούτιν και της Ρωσίας διότι η μεγάλη υπερδύναμη είναι πλεόν το μονο εμπόδιο στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων της οποίας Βρετανοί και Αμερικανοί είναι βασικά όργανα.
Κάποτε η Σοβ.Ένωση ήταν η Αυτοκρατορία του Κακού. Διαλύθηκε και μετέβη στους πρώην “καλούς”. Στις ΗΠΑ, στην Βρετανία και στο ΝΑΤΟ.