EU Observer: Κατασκόπευε το Ισραήλ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; – Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Μία υπόθεση κατασκοπείας, από στο Ισραήλ, στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφερε στη δημοσιότητα το EU Observer, εμπλέκοντας στην υπόθεση και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν οι πρέσβεις της ΕΕ συναντήθηκαν στην επιτροπή, για να συζητήσουν την πολιτική στη Μέση Ανατολή στις 15 Ιανουαρίου, κάποιοι από αυτούς δεν ήξεραν ότι στην αίθουσα υπήρχε και… 29η αποστολή, εκείνη του Ισραήλ.
Η συζήτηση αφορούσε την οριστικοποίηση δήλωσης που θα υιοθετούνταν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ μερικές ημέρες αργότερα. Ομως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τα φαινόμενα οι Ισραηλινοί διπλωμάτες διάβαζαν σε πραγματικό χρόνο τα προσχέδια της ΕΕ και τις τροποποιήσεις σε αυτά.
«Κάποιες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι Ισραηλινοί σύνδεσμοι τους έστελναν γραπτά μηνύματα, με αιτήματα για αλλαγές στη διατύπωση, κάθε φορά που ένα νέο προσχέδιο διανέμονταν στο τραπέζι. Στο τέλος της συνάντησης, η Ελλάδα διαχώρισε τη θέση της, ασκώντας βέτο για μία πρόταση που οι Ισραηλινοί απέρριπταν, αλλά την είχαν εγκρίνει τα άλλα 27 μέλη.
Η πρόταση ανέφερε ”Η ΕΕ θα συνεχίσει ρητά και κατηγορηματικά να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967”. Μέχρι να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών, τρεις ημέρες αργότερα, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην επόμενη συνάντηση, οι διπλωμάτες της ΕΕ υπαινίχθηκαν ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε τις συζητήσεις. Σε δεύτερη συνάντηση, οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι εκδηλώσεις της επιτροπής θα έπρεπε να γίνονται σε πιο ασφαλές δωμάτιο, δίχως να επιτρέπεται στους συμμετέχοντες να έχουν κινητό τηλέφωνο μαζί τους. Επίσης, πρότειναν περισσότερα έγγραφα της επιτροπής να είναι απόρρητα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διπλωμάτες της ΕΕ υπαινίσσονται ότι μπορεί να «κρυφακούει» το Ισραήλ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρήκαν συσκευές παρακολούθησης το 2003 στο κτίριο του συμβουλίου. Βέλγοι ερευνητές ανέφεραν ότι ύποπτοι για την τοποθέτησή τους ήταν η εταιρεία Comverse που είχε διασυνδέσεις με την Μοσάντ.
Ομως, κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι οι Ισραηλινοί κατασκόπευαν τη συνάντηση της 15ης Ιανουαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, που εμπλέκει όμως και την Ελλάδα.
«Μετά από το ελληνικό βέτο, κάποιοι υποψιάστηκαν ότι η Ελλάδα είχε διαρρεύσει τα έγγραφα. Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι η θεωρία περί κατασκοπείας αναφέρθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των μελών για το ποιος το έκανε. Αλλη θεωρία αναφέρει ότι κάποιος πρέσβης της επιτροπής, τηλεφώνησε σε επαφή στο Ισραήλ και έβαλε το κινητό του δίπλα στο μικρόφωνο.
Οπως όμως ανέφεραν πηγές της ΕΕ, υπάρχει και πιο διακριτικός τρόπος. ”Είναι πιο εύκολο να γίνει η διαρροή από την ίδια την πρωτεύουσα, είτε είναι η Αθήνα, το Παρίσι ή το Βερολίνο”, ανέφεραν χαρακτηριστικά, καθώς αυτές παραμένουν σε επαφή με τους πρέσβεις τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, προκειμένου να δίνουν οδηγίες», αναφέρει το EU Observer.
Το μέσο πάντως επικοινώνησε με την ελληνική αποστολή, η οποία δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για τις διαρροές. «Είναι θέμα αρχής», ανέφερε υψηλόβαθμος Ελληνας διπλωμάτης, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.