Όλα ξεκίνησαν με ένα e-mail, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνο για την διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων της NSA. Το άτομο που το έστειλε στα γραφεία της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung συστήθηκε ως «John Doe»-πρόκειται για  διεθνές προσωνύμιο που χρησιμοποιείται από κάποιον ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει άγνωστη η πραγματική του ταυτότητα-και έκανε την εξής ερώτηση: «Ενδιαφέρεστε για στοιχεία;»

Η απάντηση από την σύνταξη της εφημερίδας ήταν άμεση με δύο λέξεις: «Ενδιαφερόμαστε πολύ».

Με αυτή την πρώτη επικοινωνία στις αρχές του 2015 ξεκίνησε να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης γύρω από τα περίφημα πλέον Panama Papers, τα έγγραφα δηλαδή της νομικής φίρμας Mossack Fonceca.

Ο νέος Σνόουντεν, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι όλες οι επικοινωνίες εφεξής θα ήταν κρυπτογραφημένες και με υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας, ώστε να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ανωνυμία του.

Όταν μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της εφημερίδας για μια face to face συνάντηση σε χώρα και μέρος που θα όριζε εκείνος, αρνήθηκε κατηγορηματικά να γίνει κάτι τέτοιο.

Η μόνη του απαίτηση, ήταν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Δεν ζήτησε καμία αμοιβή για την διαρροή των 11.500.000 εγγράφων και στην ερώτηση γιατί το κάνει η απάντησή του ήταν λακωνική: «Θέλω να δημοσιοποιηθούν αυτά τα εγκλήματα, για να σταματήσουν. Οι τύποι-εννοώντας τους εμπλεκόμενους-κάνουν βρώμικες δουλειές και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει».

Η επικοινωνία του κράτησε όσο χρειαζόταν για να απαντάει σε θέματα που προέκυπταν, όσο ο όγκος των εγγράφων μεγάλωνε μέρα με την ημέρα και οι επιτελείς της γερμανικής εφημερίδας διαπίστωναν, ότι δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουν μόνο δικοί της δημοσιογράφοι τα 11.500.000 έγγραφα που απέκτησαν με την συνδρομή του ανθρώπου χωρίς ταυτότητα.         

Το ποιος είναι ο υπεύθυνος για την μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων που έγινε ποτέ παραμένει άγνωστο, με τις συγκεχυμένες πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για άνδρα-βοήθησε και το προσωνύμιο John Doe-πιθανότατα στέλεχος της Mossack Fonseca η με ευρεία πρόσβαση στα αρχεία της, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα έγγραφα χρονολογικά κινούνται από την δεκαετία του ’70 μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την σύνταξη της Γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung το εύρος των αποκαλύψεων και των ηχηρότατων ονομάτων που κρύβονται πίσω από τις χιλιάδες offshore των εγγράφων, δικαιολογεί απόλυτα τον φόβο του νέου Σνόουντεν να παραμείνει κρυφή η ταυτότητά του. Ένας άνθρωπος που τα «βάζει» με πρωθυπουργούς, Σαουδάραβες βασιλιάδες κλπ, ξέρει ότι από την στιγμή που θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δεν θα μπορεί ποτέ ξανά να είναι ήρεμος, η να κοιμάται ήσυχος τα βράδια.

Γι’ αυτό και φρόντισε μέχρι να παραδοθεί όλη η τεράστια data των εγγράφων στην εφημερίδα, να παραμείνει αθέατος, να μιλάει με παραμορφωμένη φωνή και μετά το τέλος της παράδοσης εξαφανίστηκε.

Υπάρχει και η περίπτωση ο άνθρωπος αυτός να είναι ένας πολύ καλός χάκερ, που κατάφερε σπάζοντας την ηλεκτρονική ασφάλεια και τα συστήματα προστασίας να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση  στα αρχεία της νομικής εταιρίας με έδρα τον Παναμά.

Ότι και εάν έχει γίνει, αυτή την στιγμή βρίσκεται κάπου ασφαλής και παρακολουθεί τον τεράστιο θόρυβο που ξέσπασε από την περασμένη Δευτέρα.

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί κάποια στιγμή ο άνθρωπος που επέλεξε να διαρρεύσει ηλεκτρονικά 2,5 terabyte δεδομένων και να προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών. Σε μια από τις ηλεκτρονικές συνομιλίες του με δημοσιογράφο της εφημερίδας τόνισε ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και με τον Έντουαρντ Σνόουντεν τα τελευταία χρόνια.   

Ο πρώην πλέον πράκτορας της NSA κρύβεται κάπου στην Ρωσία, είναι καταζητούμενος από τις ΗΠΑ και ζει μια εντελώς διαφορετική ζωή από την στιγμή που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του.

Οι αποκαλύψεις του στα έγγραφα που διέρρευσε συγκλόνισαν, αφού αποκαλύφθηκε εντωμεταξύ ότι οι Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ακόμη και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο «διάδοχός» του είναι προς το παρόν ένα «φάντασμα» που κρύβεται και απολαμβάνει τον τεράστιο θόρυβο από τα «Έγγραφα του Παναμά» τα οποία προκάλεσαν ήδη πολύ ηχηρές αναταράξεις.

Μένει να δούμε αν θα αποφασίσει κάποια στιγμή να βγει από το σκοτάδι η να παραμείνει σε αυτό, όπως έγινε και με το «βαθύ λαρύγγι» του σκανδάλου Γουότεργκειτ, τον οποίο οι Γούντγουορντ και Μπέρνστιν-οι δημοσιογράφοι της Washington Post που το αποκάλυψαν-προστάτευαν για δεκαετίες.    

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ