Ο 66χρονος Ελληνοαµερικανός πρώην πράκτορας της CIA William G. Basil ή William B.B. ή Βασίλης Βασιλειάδης, που έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004 (σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές) και για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλµα σύλληψης από τον ανακριτή κ. ∆ηµήτρη Φούκα βραβεύτηκε για τις «καλές» του υπηρεσίες από την CIA στο Camp Peary εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες του Λάνγκλει.

Προακαλεί απορία πως οι «σύμμαχες» ΗΠΑ βραβεύουν έναν άνθρωπο που είναι καταζητούμενος από την Δικαιοσύνης μια χώρας που ανήκει στο στενό συμμαχικό τους κύκλο.

Είναι ο άνθρωπος που έστησε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ακούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δώδεκα τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης, και δεκάδων Ελλήνων αξιωματούχων και ποιος ξέρει πόσους άλλους.

Φυσικά δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα από τότε που ο ανακριτής Δ.Φούκας εξέδοσε ένταλμα σύλληψης τον Φεβρουάριο του 2015 ο οποίος ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του.

Από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά και η φωτογραφία του,οπότε η επιτροφή του στην χώρα και ειδικότερα στην Κάρπαθο με την οποία δατηρεί συναισθηματικούς δεσμούς καθίσταται αδύνατη.

Σε μια αίθουσα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια, ο William G. Basil βραβεύτηκε λίγο πριν επισήμως συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας.

Διαρρέεται ότι αυτό έγινε από τον ίδιο τον διευθυντή της CIA,τον John Owen Brennan.

H εμπλοκή του Ελληνοαμερικανού πράκτορα στην υπόθεση των υποκλοπών έπαιξε και σε αμερικανικά ΜΜΕ  

Ιδιαίτερα ενόχλησε στην υπόθεση αυτή ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη. Έντεκα χρόνια αργότερα, η οικογένεια Τσαλικίδη συνεχίζει να πιστεύει ότι ο θάνατος του 39χρονου τεχνικού της Vodafone επήλθε από την επέμβαση κάποιου τρίτου. Τα στοιχεία άλλωστε που συνέλεξαν έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες χρόνων, αλλά και οι έγγραφες παραδοχές πολλών από τους δικαστικούς παράγοντες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση συνηγορούν ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τις υποκλοπές μέσω του δικτύου της Vodafone συνομιλιών κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού όπως δημοσίευσε η Καθημερινή.

«Ο πρώην επιτελικός της CIA, που, µετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, επέστρεψε επισήµως ως πρώτος γραµµατέας της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται κυρίως στη Μέση Ανατολή, µε ενδιάµεσους σταθµούς στην Αθήνα και τη Βαλτιµόρη. Η επιθυµία του να καταθέσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν δεδοµένη, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, αλλά και το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Την είχε εκφράσει, άλλωστε, το 2014 µέσω των συνηγόρων του, αλλά τελικά δεν εµφανίστηκε ποτέ στον ανακριτή και το γιατί είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί: Λόγω της θέσης του στη CIA και του απορρήτου που κάλυπτε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε λάβει µέρος όταν ήταν στην Αθήνα, θεωρείται απίθανο να καταθέσει» αναφέρει η εφημερίδα parapolitika. 

Το να βραβεύεται ένας πράκτορας από τον ίδιο τον διευθυντή είναι μια τιμή μόνο για τα στελέχη εκείνα που έχουν φέρει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση της Αμερικής. H βράβευση δείχνει ότι οι ΗΠΑ ποσώς νοιάζονται για την ελληνική Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα ότι τις υποκλοπές εναντίον του Κ.Καραμανλή τις θεωρούσαν μείζονος σημασίας για αυτούς.

Το κατά πόσο έβλαψαν τα συμφέροντα μια φιλικής προς τους Αμερικανούς χώρας ποσώς τους ενδιέφερε.

Ο William G. Basil έστησε (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, με τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό που τοποθετήθηκε στο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της Vodafone.

Ο Basil υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας και δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές.

Στρατολογούσε  πληροφοριοδότες για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως η δράση της 17Ν ή παρακλάδια της Αλ Κάϊντα που δρούσαν στην Αθήνα.

                    

Ο ελληνοαμερικανός William G. Basil η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης θεωρείται αυθεντία στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, στις μεθόδους αντιπερισπασμού-διαφυγής και φυσικά στην παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Αυτά διδάσκει στους νέους κατασκόπους τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ζήτημα είναι ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι μόνη της αλλά συνδέεται και με το σχέδιο «Πυθία» που αφορούσε σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.

Οταν ο ανακριτής ∆. Φούκας ανέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών, το 2012, πήρε στα χέρια του έναν άδειο φάκελο και µια ποινική δίωξη κατά αγνώστων.

Τώρα, η δικογραφία αυτή αριθµεί εκατοντάδες σελίδες, µε αποκαλυπτικές καταθέσεις, στοιχεία από τηλεφωνικές άρσεις απορρήτου και έγγραφα της ΕΥΠ, που δείχνουν πως οι υποκλοπές έγιναν από συγκεκριµένα πρόσωπα, ενώ υπήρχε και σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, στο οποίο περιλαµβανόταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Κώστα Καραµανλή.

Εκτός από τον Basil, έτερος πρωταγωνιστής στην ανακριτική έρευνα για το σχέδιο «Πυθία» θεωρήθηκε ο διπλωµάτης και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος (φωτ.).

Ο τελευταίος κλήθηκε ως µάρτυρας µετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για δεκάδες πρόσωπα, διαδικασία που έδειξε ότι επιχειρηµατικά λόµπι επεδίωκαν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προς εξυπηρέτηση συµφερόντων τους.

Από τον Απρίλιο του 2013 και για τουλάχιστον έξι µήνες οι τηλεφωνικές συνοµιλίες του διπλωµάτη βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, µε κάποιες από αυτές να αποκαλύπτουν σηµαντικά στοιχεία. Βάσει των καταγραφών, ο Αλεξ Ρόντος φερόταν να είναι γνώστης πληροφοριών για το σχέδιο «Πυθία», αλλά και για τις προσπάθειες µαταίωσης της συµφωνίας για τον αγωγό South Stream από ξένα κέντρα. Οι συνοµιλητές του κλήθηκαν να καταθέσουν ως µάρτυρες, γιατί από όσα καταγράφηκαν προέκυψε ότι δύο πολιτικοί γνώριζαν για την ανοχή ξένης χώρας απέναντι σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Ενέργειες οι οποίες υποκινούνταν από επιχειρηµατίες µε δραστηριότητα σε κράτος της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι φέρεται να είχαν επιστρατεύσει και πρώην πράκτορες µυστικής υπηρεσίας µε σκοπό τη µαταίωση του πρότζεκτ για τον αγωγό. Ο Αλεξ Ρόντος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ανακριτή, απάντησε πως τέτοια σενάρια ακούγονταν τότε, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι κατά την εκτίµησή του δεν είχαν βάση. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, άλλωστε, δεν προέκυψε κάποια αξιόποινη πράξη για αυτόν.  

Ας δούμε τώρα μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσμτα του πορίσματος του ανακριτή Δ.Φούκα

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ενεργειών εντάσσεται, σύμφωνα με τον δικαστικό λειτουργό και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή καθώς όπως αναφέρει: “Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών”.

Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.

Από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων – σύμφωνα με το πόρισμα- προκύπτει ότι  «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι… Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών.»

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13».

Οι αντιδράσεις των Αμερικανών για τους αγωγούς καταγράφονται στο πόρισμα το οποίο αναφέρεται και στο ρόλο διαμεσολαβητή του φέρεται να είχε γνωστός εφοπλιστής.

«Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.»

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα “στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ειναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περετερω ανάπτυξη τους.”

Την ίδια στιγμή ο ανακριτής στο πόρισμα του αναφέρει για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών πως : “Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα”.

Επίσης όπως επισημαίνεται στο πόρισμα σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “δυσαρεστημένοι”. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη και στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω  ανάπτυξη τους.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ