Βρετανία: “Ανεξήγητος” θάνατος Ρώσου πληροφοριοδότη
“Ανεξήγητος” χαρακτηρίστηκε ο θάνατος ενός Ρώσου επιχειρηματία έξω από την έπαυλή του στο Σάρεϊ της νοτιοανατολικής Βρετανίας.
Ο επιχειρηματίας βοηθούσε τις ελβετικές εισαγγελικές Αρχές να αποκαλύψουν ένα πανίσχυρο συνδικάτο εγκληματιών καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του και πληροφορίες που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Αλεξάντερ Περεπιλίσνι, όπως ήταν το όνομά του, παρείχε στοιχεία σε βάρος διεφθαρμένων αξιωματούχων. Είχε επίσης δώσει πληροφορίες για άτομα που συνδέονταν με το θάνατο του δικηγόρου και πολέμιου της διαφθοράς Σεργκέι Μαγκνίτσκι το 2009.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε διεθνή σάλο και αποτέλεσε την αφορμή για την προώθηση στις ΗΠΑ ενός νόμου περί καταπολέμησης της ρωσικής διαφθοράς.
Ο Περεπιλίσνι κατέρρευσε και πέθανε αιφνιδιαστικά έξω από το σπίτι του στις 10 Νοεμβρίου ωστόσο η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα για πρώτη φορά.
Πρόκειται για το τέταρτο πρόσωπο που συνδέεται με κάποιον τρόπο με την υπόθεση Μαγκνίτσκι και πεθαίνει κάτω από «περίεργες» συνθήκες.
Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν το θάνατό του ως «ανεξήγητο». Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν εξήχθησαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και για αυτό θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις στη σορό του.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Περεπιλίσνι φαινόταν να είναι σε καλή κατάσταση μέχρι που κατέρρευσε, το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου, στο Σεντ Τζόρτζις Χιλ όπου νοίκιαζε μια έπαυλη έναντι του ποσού των 12.500 λιρών το μήνα. Η περιοχή αυτή, αποκαλούμενη και «Μπέβερλι Χιλς της Βρετανίας», περιβάλλεται από γήπεδα γκολφ και σε αυτήν διατηρούν επαύλεις πολλοί μεγαλοπαράγοντες και διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Έλτον Τζον και ο Ρίνγκο Σταρ.
Εκτός των ρωσικών συνόρων, ο θάνατος του Μαγκνίτσκι έγινε το σύμβολο της διαφθοράς στη Ρωσία και της κακομεταχείρισης όσων αμφισβητούν τις αρχές στη χώρα αυτή. Τον περασμένο μήνα, προσπερνώντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι η απόφασή της θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιτρέπεται να κατονομάζονται οι Ρώσοι που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο επενδυτής Ουίλιαμ Μπράουντερ, πρώην εργοδότης του Μαγκνίτσκι, είπε ότι το 2010 ο Περεπιλίσνι παρουσίασε στοιχεία για το θάνατο του δικηγόρου, τα οποία στη συνέχεια βοήθησαν τους Ελβετούς εισαγγελείς να ξεκινήσουν την έρευνά τους. «Ο Αλεξάντερ Περεπιλίσνι μας προσέγγισε το 2010 ως πληροφοριοδότης. Είχε στοιχεία για τη συμμετοχή Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων στην κλοπή 230 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία είχε αποκαλύψει ο Μαγκνίτσκι» είπε ο Μπράουντερ, ο ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management.
«Μας παρείχε αντίγραφα πολλών από τα αυθεντικά τραπεζικά έγγραφα. Τον Ιανουάριο του 2011 το Hermitage ζήτησε από τις ελβετικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση. Τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι η ελβετική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα και πάγωσε ορισμένους λογαριασμούς» πρόσθεσε.
Ο Μπράουντερ, εγγονός ενός πρώην γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Δυτικούς επενδυτές στη Ρωσία. Στα τέλη του 2005 όμως του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του επενδυτικού ταμείου εγκατέλειψαν τη Ρωσία.
Το 2008 ο δικηγόρος του, ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, φυλακίστηκε με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής. Συνάδελφοί του υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες «κατασκευάστηκαν» από τους ανακριτές της αστυνομίας, τους οποίους ο ίδιος είχε καταγγείλει για κατάχρηση 230 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά ταμεία.
Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου στην έκθεσή του για το θέμα ανέφερε ότι ο Μαγκνίτσκι πιθανότατα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στη φυλακή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, ο Περεπιλίσνι ήταν σημαντικός μάρτυρας και σε μια άλλη υπόθεση, αυτήν του διαβόητου Ομίλου Κλιούγεφ, ενός δικτύου αξιωματούχων και ανθρώπων του υποκόσμου που εμπλέκονταν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και χρησιμοποιούσαν ευρωπαϊκές τράπεζες για να αγοράζουν πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Ντουμπάι και το Μαυροβούνιο.
«Ο Περεπιλίσνι ήταν αυτός που μας έφερε όλες τις αποδείξεις που χρειάζονταν για να ξεκινήσουμε την έρευνα. Έφερε μαζί του αρχεία των εταιρειών, λογαριασμούς στην Credit Suisse, αγοραπωλησίες ακινήτων, τα πάντα» ανέφερε μία πηγή που μίλησε για την υπόθεση στην εφημερίδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr