Στη δεκαετία του 1960, κατάσκοποι Ανατολής και Δύσης βρέθηκαν αντιμέτωποι στον Ψυχρό Πόλεμο. Η αμερικάνικη CΙA εναντίον της σοβιετικής KGB. Έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» σε ένα παιχνίδι κατασκοπείας που διακυβεύονταν πολλά.

Τότε, κάποιος αποφάσισε ότι μια αληθινή γάτα ίσως αποδεικνυόταν αποτελεσματικό όπλο. Έγγραφα που αποδιαβαθμίστηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας της CIA προσπάθησε να μετατρέψει τις γάτες σε «κοριούς», δηλαδή κινούμενες συσκευές παρακολούθησης που θα κρυφάκουγαν τους Σοβιετικούς διπλωμάτες σε δημόσιους χώρους.

Φημολογείται ότι η επιχείρηση «Ηλεκτρονική Ψιψίνα» χρειάστηκε πέντε χρόνια σχεδίασης και εκατομμύρια δολάρια. Μικροσκοπικές συσκευές μετάδοσης εμφυτεύτηκαν χειρουργικά σε έναν γάτο. «Άνοιξαν τον γάτο στα δύο», λέει ένας πρώην πράκτορας της CIA, «και τοποθέτησαν μέσα τους μπαταρίες και μικρόφωνο.

Η ουρά χρησιμοποιήθηκε ως κεραία». Τα προβλήματα ήταν πολλά. Η CIA ανακάλυψε αυτό που ξέρουν όλοι όσοι έχουν γάτες: είναι δύσκολο να τις εκπαιδεύσεις.

Τείνουν να παρατάνε τη δουλειά όταν πεινάνε ή αφαιρούνται, κάτι που συνέβαινε απελπιστικά συχνά. Ωστόσο, η CIA επέμεινε. Ένα έγγραφο, που είναι ακόμη εν μέρει διαβαθμισμένο, επαινεί όσους δούλεψαν με τα ζωηρά αιλουροειδή: «Τα εύσημα για η δουλειά τόσων χρόνων σε αυτά τα προγράμματα ανήκουν στον προσωπικό που ήταν επικεφαλής».

Όταν έκριναν ότι ο καλωδιωμένος γάτος ήταν έτοιμος για πλήρη δοκιμή, τον μετέφεραν με φορτηγό σε ένα πάρκο και τον άφησαν ελεύθερο. Τότε ήρθε η καταστροφή με τη μορφή ενός ταξί, που παρέσυρε τον γάτο.

«Κάθονταν όλοι εκεί», είπε ο πρώην πράκτορας, «μέσα σε ένα φορτηγό γεμάτο όργανα παρακολούθησης και έξω, ο γάτος ήταν νεκρός». Αυτό ήταν και το τέλος της επιχείρησης «Ηλεκτρονική Ψιψίνα».

Η ιδέα πυρηνικών όπλων που τροφοδοτούνται από κότες ακούγεται αλλοπρόσαλλη, αλλά Βρετανοί επιστήμονες στη δεκαετία του 1960 πρότειναν να χρησιμοποιούνται κότες ως θερμαντικές συσκευές μέσα σε πυρηνικές νάρκες ξηράς.

Η βόμβα ήταν σχεδιασμένη να βρίσκεται αριστερά όπως θα επιτίθονταν τα σοβιετικά στρατεύματα. Μία άκρως απόρρητη αναφορά, πρότεινε, ότι αν έκλειναν μέσα μια ζωντανή κότα, αυτή θα παρήγαγε αρκετή θερμότητα ώστε να μην παγώσουν οι περίτεχνοι μηχανισμοί ενεργοποίησης από το χειμωνιάτικο κρύο!

Ένα άλλο ζώο που λίγο έλειψε να επιστρατευτεί στον ψυχρό πόλεμο ήταν το τρωκτικό γερβίλος. Τα τριχωτά πλάσματα μπορούν να μυρίσουν τον φόβο ή πιο σωστά την αυξημένη αδρεναλίνη στον ιδρώτα ενός τρομαγμένου ανθρώπου. Οι κυνηγοί κατασκόπων σε διάφορες χώρες σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν στη δεκαετία του 1970.

Αλλά όταν οι ειδικοί ασφαλείας ενός αεροδρομίου στο Ισραήλ τα δοκίμασαν στην πράξη, ανακάλυψαν ότι τα τρωκτικά δεν μπορούσαν να διακρίνουν έναν εγκληματία που φοβόταν μήπως τον πιάσουν από έναν επιβάτη που φοβόταν τα αεροπλάνα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ