Ένας πρώην πράκτορας της CIA κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή μετά την παραδοχή της ενοχής του σήμερα για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Βιρτζίνια για συνωμοσία για την παροχή στην Κίνα «πληροφοριών της εθνικής άμυνας».

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, εντάχθηκε το 1994 στους κόλπους της CIA, την οποία εγκατέλειψε το 2007 για να εγκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών τον προσέγγισαν τρία χρόνια αργότερα για να του προτείνουν χρήματα και να «τον φροντίσουν δια βίου με αντάλλαγμα την συνεργασία του», ανακοίνωσε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ένταλμα που δημοσιοποιήθηκε μετά την σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2018, πράκτορες του FBI βρήκαν το 2012 σε αποσκευή του Λι ατζέντες στις οποίες υπήρχαν ονόματα, επαφές και άλλες πληροφορίες για εργαζόμενους και πληροφοριοδότες της CIA, όπως οι διευθύνσεις μυστικών καταφυγίων.

Ωστόσο οι αμερικανικές αρχές τον συνέλαβαν έξι χρόνια αργότερα, χωρίς να διευκρινίσουν γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να απαγγελθούν κατηγορίες στον πρώην πράκτορα της CIA.

«Παρέχοντας οικειοθελώς βοήθεια σε μια ξένη κυβέρνηση, ο κ. Λι έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας, όπως και αυτήν αθώων ανθρώπων, δηλαδή των πρώην συναδέλφων του στην υπηρεσία πληροφοριών», δήλωσε ο Τζον Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του FBI και υπεύθυνος αντικατασκοπείας.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να συνδέεται με την θεαματική κατάρρευση του δικτύου της CIA στην Κίνα πριν από οκτώ χρόνια.

Η εφημερίδα New York Times είχε γράψει το 2017 ότι μεταξύ του 2010 και του 2012 οι Κινέζοι σκότωσαν «τουλάχιστον μια δεκαριά» πηγές της CIA στην Κίνα και φυλάκισαν τουλάχιστον 6 άλλες.

Στον Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι, η ποινή του οποίου θα ανακοινωθεί στις 23 Αυγούστου, μπορεί να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Άλλος ένας πρώην πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν, δήλωσε επίσης ένοχος τον Μάρτιο για κατασκοπεία προς όφελος του Πεκίνου.

«Καμία χώρα δεν θέτει μεγαλύτερη και σοβαρότερη απειλή όσον αφορά την συλλογή μυστικών πληροφοριών από την Κίνα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ