Κινέζοι χάκερ επιτέθηκαν στους υπολογιστές των New York Τimes, μετά τη δημοσίευση άρθρου για την περιουσία του Γουέν Τζιαμπάο.

Η εφημερίδα New York Τimes ανακοίνωσε σήμερα πως Κινέζοι χάκερς συστηματικά επιτίθενται στους υπολογιστές της τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τότε που η εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο για τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, αλλά πρόσθεσε πως οι χάκερς δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό που σχετίζεται με την υπόθεση αυτή.

Οι New York Times τόνισαν πως οι επιθέσεις συνέπεσαν με την δημοσίευση τον Οκτώβριο άρθρου για την οικογένεια του Γουέν, η οποία έχει περιουσία τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα είχε ανακοινώσει τότε πως το άρθρο αυτό αμαύρωσε τη φήμη της και είχε απώτερα κίνητρα.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, Κινέζοι χάκερς συνεχώς επιτίθενται στους New York Τimes, παραβιάζοντας τα συστήματα των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και υποκλέπτοντας κωδικούς πρόσβασης δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων της εφημερίδας», καταγγέλλουν οι Times.

“Οι ειδικοί που προσέλαβαν οι Τimes εντόπισαν και μπλόκαραν τις επιθέσεις, συγκεντρώνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι χάκερς χρησιμοποίησαν μεθόδους που ορισμένοι συνέδεαν στο παρελθόν με τακτική του κινεζικού στρατού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι χάκερς παραβίασαν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικών μηνυμάτων του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στη Σαγκάη Ντέιβιντ Μπαρμπόζα και του Τζιμ Γιάρντλεϊ, του πρώην επικεφαλής του γραφείου στο Πεκίνο, που σήμερα έχει αναλάβει το γραφείο της εφημερίδας στην Ινδία.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας εντόπισαν πως οι χάκερς υπέκλεψαν τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης κάθε εργαζόμενου στους Times και τους χρησιμοποίησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές 53 εργαζόμενων στην εφημερίδα.

“Οι ειδικοί δεν βρήκαν αποδείξεις ότι οι χάκερς χρησιμοποίησαν τους κωδικούς για να αναζητήσουν πληροφορίες που δεν είχαν σχέση με το άρθρο για την οικογένεια του κινέζου πρωθυπουργού.

Οι ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρίας Mandiant, που έχει προσλάβει η εφημερίδα για να ερευνήσει την κυβερνοπειρατεία σε βάρος της, διευκρίνισαν πως οι χάκερς προσπάθησαν να «καλύψουν» την πηγή των επιθέσεων «μπαίνοντας σε υπολογιστές πανεπιστημίων των ΗΠΑ και πραγματοποιώντας τις επιθέσεις μέσω αυτών».

“Η συγκεκριμένη πρακτική ταιριάζει με αυτήν που έχει εντοπίσει η Mandiant και σε άλλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την Κίνα», καταλήγει η ανακοίνωση της εφημερίδας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας αρνείται κάθε σχέση με τις επιθέσεις αυτές, καταγγέλλοντας τους Τimes ότι διατυπώνουν κατηγορίες χωρίς αποδείξεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ