Κίνα : Στρατιωτική μονάδα κυβερνοπολέμου 61398
Σύμφωνα με την έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα haaretz.com κινεζική μυστική μονάδα κυβερνοπολέμου βρίσκεται πίσω από μια σειρά «επιθέσεων» στην αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Mandiant πράγμα που αρνείται κατηγορηματικά η κινεζική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριών Mandiant που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η μονάδα κυβερνοπολέμου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με την ονομασία 61398 κρίνεται ως η πιο πιθανή πίσω από την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορες αμερικανικές εταιρείες και όχι μόνο.
«Η φύση της εργασίας της « μονάδας 61398» θεωρείται στην ίδια της Κίνα ως κρατικό μυστικό. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι επιδίδεται σε κυβερνοπεπιθέσεις δικτύων υπολογιστών » κατέληξε η αμερικανική έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό τύπο τη Δευτέρα.
«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την απειλή που προέρχεται από την Κίνα, και πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να αποκρούσουμε στο μέλλον παρόμοιες επιθέσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο» ανέφεραν Αμερικανικές πηγές .
Το Υπουργείο άμυνας Κίνας δεν ανταποκρίθηκε σε σχετικό φάξ που του απεστάλη την Τρίτη αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση.
Η κινεζική μονάδα 61398 σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση εδρεύει στην περιοχή Pudong της Σαγκάης που αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό κέντρο της Κίνας, και είναι στελεχωμένη ίσως με χιλιάδες στελέχη με τις ανάλογες γνώσεις και προσόντα. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα, καθώς και τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και την λειτουργία δικτύων, αναφέρει η έκθεση.
Η μονάδα έχει υποκλέψει «εκατοντάδες terabytes δεδομένων» από τουλάχιστον 141 εταιρείες παγκοσμίως σε ένα διαφορετικό σύνολο βιομηχανιών σε όλο τον κόσμο ήδη από το 2006» καταλήγει η ίδια έκθεση των ΗΠΑ.
Τα περισσότερα από τα θύματα της «μονάδας61398» βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και τη Βρετανία. Οι πληροφορίες που έχουν κλαπεί κυμαίνονταν από λεπτομέρειες σχετικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών μέσω των emails των ανώτερων υπαλλήλων έως τεχνικές λεπτομέρειες πάσης φύσεως υλικού , αναφέρει η έκθεση.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αλλά οι Αμερικανοί ειδικοί απλά «γελούν» στο άκουσμα αυτό.
« Ο κινεζικός στρατός (PLA) διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πολύπλευρη στρατηγική για την ασφάλεια της Κίνας και έτσι είναι λογικό μέσα και προσωπικό να χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την οικονομική κατασκοπία στον κυβερνοχώρο που βοηθά με την σειρά της στην κινεζική διείσδυση στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ντμίτρι Alperovitch, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογίας και συν-ιδρυτής της CrowdStrike , μία εκ των ανταγωνιστών της Mandiant.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr’