Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τις ΗΠΑ για δράση κατά του  Πεκίνου για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και μαζική κλοπή των αμερικανικών βιομηχανικών μυστικών.

Ο Μάικ Ρότζερς,  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών, του Κογκρέσου δήλωσε πως είναι  «πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι κινεζικές στρατιωτικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από ένα αυξανόμενο κύμα των επιθέσεων ηλεκτρονικών υποκλοπών  σε αμερικανικές επιχειρήσεις και κρατικά ιδρύματα.

«Χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους για  να υποκλέψουν δεδομένα  από αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για να τις ανταγωνίζονται καλύτερα στη διεθνή αγορά», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ψηφιακής προστασίας δεδομένων Mandiant  οι επιθέσεις προέρχονται από ομάδα υποκλοπών η οποία στεγάζεται σε κτίριο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στη Σαγκάη.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ομάδα των υποκλοπέων, που είναι γνωστή ως “APT1” ή “Comment Crew”, έχει καταφέρει να αποσπάσει δεδομένα από τουλάχιστον 141 οργανώσεις σε 20 βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, οι New York Times, η Washington Post αλλά και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων υποκλοπής και ως πηγή των επιθέσεων αυτών καταγράφηκαν κινέζοι hackers. Η Κίνα κάλεσε από τη μεριά της τοις κατηγορίες αυτές ως “αβάσιμες”, και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Washington ότι το Πεκίνο παίζει το ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου» προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να  εκτρέψει την προσοχή του αμερικανικού λαού από τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ.

Η Eliot Engel, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου  , δήλωσε ότι Αμερικανοί νομοθέτες έθεσαν το ζήτημα με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Πεκίνο.

“Νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι συνεχιστεί άλλο. Εάν πρόκειται να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, στο βαθμό που το κάνουν, πρέπει να υπάρχει και ένα τίμημα”, είπε.

Ο Μ. Ρότζερς έκανε διάκριση πάντως μεταξύ της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο για την κλοπή κρατικών μυστικών, δραστηριότητα στην οποία σχεδόν όλα τα κράτη συμμετέχουν και στην κλοπή σχεδίων  και βιομηχανικών μυστικών  από εταιρείες των ΗΠΑ για οικονομικούς λόγους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ