Ποινικές διώξεις για τρία βαρύτατα αδικήματα και συγκεκριμένα για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, άσκησε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εις βάρος του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και του 52χρονου πρώην μάγειρα πλοίου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους επιτελείς της Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υποβλήθηκε συγκεκριμένα στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά και την λήψη των προγραμματισμένων έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου και διαβιβάστηκε στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, που εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος των δύο κατηγορουμένων.

Το πρώτο ένταλμα, όπως μεταδίδει η dimokratiki.gr , εκτελέστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με την σύλληψη του 35χρονου, ενώ μισή ώρα αργότερα συνελήφθη στον Εβρίνο Σαπών Ροδόπης ο 52χρονος.

Ο 35χρονος, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας συνοδευόμενος από την δικηγόρο του προξενείου και ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Ο 52χρονος αναμένεται να μεταχθεί στην Ρόδο προκειμένου να οδηγηθεί ομοίως ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας και να απολογηθεί.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος στις έγγραφες εξηγήσεις του, αφού αναφέρεται στην οικογενειακή του κατάσταση, στις σπουδές του και στην απασχόλησή του στο προξενείο, αρνείται τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων του, λέγοντας ότι διέρρευσαν προσωπικά του δεδομένα με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ της χώρας.

Διατείνεται ότι είχε κοινωνικές συναναστροφές και συναντήσεις με τον 52χρονο, ότι ο τελευταίος προκαλούσε τις συναντήσεις τους, ενώ αρνείται ότι τον στρατολόγησε να κατασκοπεύει την Ελλάδα, ότι έλαβε στοιχεία πλοίων και κινήσεις στρατευμάτων και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι σε κοινή θέα στο διαδίκτυο!

Μάλιστα διαμαρτύρεται για την κατάσχεση ενός υπολογιστή και ενός κινητού υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στο προξενείο της Τουρκίας.

Oπως απεκάλυψε εξάλλου η «δημοκρατική», το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόξενος στην Ρόδο αιτήθηκε με επιστολή του να του αποδοθούν δύο εκ των κατασχεθέντων πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν συσκευές που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο Ρόδου.

Εν πάση περιπτώσει, η έρευνα για την υπόθεση, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020. Η επιχείρηση παρακολούθησης των κατηγορουμένων εντάθηκε όταν το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου 2020 άγνωστος τηλεφώνησε στο υπασπιστήριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και ανέφερε ότι στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Καστελόριζο – Ρόδος – Κως, εργάζεται ο 52χρονος, ο οποίος καταγράφει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και στη συνέχεια προωθεί το υλικό αυτό στον 35χρονο.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και την 19:50 ώρα της 11ης Δεκεμβρίου 2020, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 52χρονο ενώ εξερχόταν του πλοίου στην Ακαντιά και τον προσήγαγαν. Στην κατοχή του βρήκαν δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία και κατασχέθηκαν ενώ, όπως έγραψε η «δημοκρατική», στην κατάθεση που έδωσε ομολόγησε ότι κατασκόπευε την χώρα και ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών του 35χρονου που τον «στρατολόγησε».

Ο 52χρονος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής.

Μια από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος αναφέρει, ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελόριζο ενώ στην επόμενη συνάντησή τους τον παρέλαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό.

Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρίσκεται στο Καστελόριζο να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής what’s up. Υποστήριξε ότι έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ’ αυτά.

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε έρευνα στην καμπίνα του στο πλοίο και βρέθηκε ένα ζευγάρι κιάλια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 35χρονου στην Ιαλυσό παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop.

Όλα τα πειστήρια έχουν αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου και ελέγχονται, ενώ έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την άρση του απορρήτου του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων καθώς και άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης με άρση του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων σε cloud servers.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ