Άντρο κατασκόπων το προξενείο των ΗΠΑ στο Ντουμπάι;
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε χώρο στρατολόγησης
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε χώρο στρατολόγησης
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε χώρο στρατολόγησης Ιρανών πληροφοριοδοτών από το εκεί αμερικανικό προξενείο!
Η πόλη έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν και κάθε χρόνο χιλιάδες ιρανοί επισκέπτονται το Ντουμπάι πολλοί όμως από αυτούς για να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ από το προξενείο καθώς στο Ιράν όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει κανενός είδους διπλωματική αντιπροσώπευση.
Όπως όμως αναφέρει Αμερικανός διπλωμάτης στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα Dubai: The story of the worlds fastest city, του Jim Krane κάθε αίτηση για βίζα πρώτα αξιοποιείται στο έπακρο για άντληση πληροφοριών.
Οι πιο αξιόπιστες πηγές αμέσως στρατολογούνται ως πληροφοριοδότες είτε προερχόμενοι από το Ιράν είτε από τη μεγάλη κοινότητα των ιρανών που ζουν στα ΗΑΕ. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι τόσο πολύτιμες για τη CIA που πληροφορίες αναφέρουν πως όταν το State Department επιχείρησε να κλείσει το προξενείο για λόγους κόστους η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών έβαλε βέτο στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο.
Ο Jim Krane ισχυρίζεται στο βιβλίο του όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας πως οι ΗΠΑ γνωρίζοντας πως μεγάλος αριθμός ιρανών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα ταξιδεύει μέχρι εκεί για να εγκριθεί η βίζα τοποθέτησε υπάλληλους που μιλούν την περσική διάλεκτο farsi έτσι ώστε να πλησιάζουν τους ιρανούς ζητώντας πληροφορίες για το Ιράν.
Αυτοί που καταχωρούνται ως ενδιαφέροντες πηγές έχοντας και το κατάλληλο υπόβαθρο τους ζητούν να επιστρέψουν ξανά και ξανά μέχρι να εγκριθεί η βίζα στο μεταξύ όμως οι υπάλληλοι του προξενείου προσπαθούν να τους αποσπάσουν όλο και πολλές πληροφορίες για την κατάσταση στο Ιράν.
Αυτοί που κρίνονται ως ενδιαφέροντες πηγές δεν είναι απαραίτητο να ζουν στο Ιράν. Στο Ντουμπαί η ιρανική κοινότητα χωρίζεται στους εξόριστους αντι-κυβερνητικούς και στους φίλα προσκείμενους στο ιρανικό καθεστώς επιχειρηματίες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, που δουλεύουν για κρατικές εταιρείες, αλλά και ουδέτερους που θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ευκολότερα δουλειές έξω από το Ιράν παρά μέσα στη χώρα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί του Jim Krane δίνουν το έδαφος σε στελέχη της κυβέρνησης του Ιράν για να κατηγορήσουν τα δυτικόφιλα στοιχεία στα ΗΑΕ πως επιχειρούν αποσταθεροποίηση του καθεστώτος της Τεχεράνης.
Εκπρόσωπος του State Department αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα στο βιβλίο είπε όμως πως μέσα στο 2009 το προξενείο έχει δεχτεί 46.000 αιτήσεις για βίζα, ανάμεσα στις οποίες ένας σημαντικός αριθμός προέρχεται από ιρανούς.
Ο Morteza Masoumzadeh ένας ιρανός που εγκατέλειψε το Ιράν το 1980 και έχει ιδρύσει ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι είπε πως πολλοί ιρανοί ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να επισκεφτούν συγγενείς τους που ζουν εκεί και καταθέτουν αιτήσεις στο Ντουμπάι. Πρόσθεσε όμως «Μιλώντας για τον εαυτό μου ποτέ δεν βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ζήτημα. Ποτέ δεν με κατεύθυναν σε κάποιο παρόμοιο κανάλι ζητώντας μου πληροφορίες».
Από το ιρανικό προξενείο στο Ντουμπάι σύμφωνα με την εφημερίδα δεν βρέθηκε κανένας για σχολιάσει την είδηση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr