Αν και η αναβάθμιση του κινεζικού Ναυτικού με νέα υποβρύχια, αντιτορπιλικά και λοιπά σκάφη επιφανείας είναι σημαντική, καθώς επωφελείται και από την ανοδική τάση που επικρατεί στην κινεζική οικονομία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αμερικανική έκθεση τη σημαντικότερη όμως απειλή για τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει η προσπάθεια της χώρας αυτής για διείσδυση μέσω ενός κρυφού «στρατού» από αναλυτές και ειδικούς στον κυβερνοπόλεμο.

Αν και η αναβάθμιση του κινεζικού Ναυτικού με νέα υποβρύχια, αντιτορπιλικά και λοιπά σκάφη επιφανείας είναι σημαντική, καθώς επωφελείται και από την ανοδική τάση που επικρατεί στην κινεζική οικονομία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αμερικανική έκθεση τη σημαντικότερη όμως απειλή για τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει η προσπάθεια της χώρας αυτής για διείσδυση μέσω ενός κρυφού «στρατού» από αναλυτές και ειδικούς στον κυβερνοπόλεμο.

Η αναβάθμιση του κινεζικού Ναυτικού

Στην ετήσια αναφορά της προς το αμερικανικό Κογκρέσο η επιτροπή που ασχολείται με τις εξωτερικές απειλές για τις ΗΠΑ, αναφέρει πως η Κίνα πρόσθεσε στο στόλο της κατά την τελευταία δεκαετία 38 υποβρύχια, 13 αντιτορπιλικά, 16 φρεγάτες, πλοία γενικής υποστήριξης και αρκετές δεκάδες αεροσκαφών. Το κινεζικό Ναυτικό επίσης ενίσχυσε το οπλοστάσιό του με προηγμένα όπλα συμπεριλαμβανομένων πυραύλων βαλλιστικής τροχιάς εναντίον σκαφών επιφανείας, σχεδιασμένων ειδικά για την καταστροφή αεροπλανοφόρων αναφέρει στην 358 σελίδων αναφορά της η επιτροπή. Σε ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται πως η ενίσχυση του κινεζικού Ναυτικού μπορεί να αποτρέψει τις αμερικανικές δυνάμεις από να επέμβουν στην περιοχή σε περίπτωση μιας σημαντικής κρίσης και μια τέτοια μπορεί να είναι μια κινεζική επέμβαση στο έδαφος της Ταιβάν.

Η Κίνα έχει στο παρελθόν επιδείξει «επιθετικές» συμπεριφορές σύμφωνα με την έκθεση όταν τον περασμένο Μάρτιο όταν δύο κινεζικά σκάφη παρενόχλησαν δύο αμερικανικά πλοία παρακολούθησης. Η αμερικανική πλευρά είχε πει τότε πως τα πλοία βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα έξω από τη νήσο Χαινάν ενώ η Κίνα είχε υποστηρίξει πως τα σκάφη βρίσκονταν εντός της αποκλειστικής της ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης.

“Ένα καλύτερο όμως κινεζικό Ναυτικό σημαίνει πως η χώρα αυτή θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές αποστολές συνεισφέροντας στο γενικότερο καλό” είπε ο Larry Wortzel αντιπρόεδρος της επιτροπής, αναφέροντας επίσης πως η Κίνα έχει αναλάβει παρόμοια καθήκοντα όπως είναι η παροχή συνοδείας σε σκάφη του εμπορικού ναυτικού στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις

Παρόλα αυτά τη στιγμή που το κινεζικό Ναυτικό μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα προβλήματα ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την επιτροπή προέρχεται από την κυβερνοκατασκοπεία και μια «επιθετικού» τύπου πολιτική στην συγκέντρωση πληροφοριών για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Έτσι η Κίνα έχει διαπιστωθεί πως εμπλέκεται σε μεγάλο τόσο στην κλασικού τύπου κατασκοπεία όσο και σε αυτή μέσω του διαδικτύου εναντίον του στρατιωτικού συμπλέγματος των ΗΠΑ όσο και των εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού, θεωρώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία ως μέσω για τη δική της ανέλιξη και ισχυροποίηση.

«Η κινεζικές προσπάθειες για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών μεγαλώνουν σε κλίμακα, ένταση και μεθόδους» διαπιστώνει η έκθεση προειδοποιώντας πως «επιβλαβής δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου προερχόμενη από την Κίνα έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές, να διακόψει συστήματα εμπορίου και διατραπεζικών συναλλαγών αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα αμυντικά δεδομένα». Η αναφορά επισημαίνει πως ένας πυρήνας εκπαιδευμένων ηλεκτρονικών κατασκόπων που είναι στελέχη των κινεζικών Ένοπλων Δυνάμεων έχουν ως μοναδική αποστολή τη διείσδυση και κλοπή των κρίσιμων αυτών τεχνολογιών.

Σε μια τέτοια περίπτωση Κινέζοι ηλεκτρονικοί κατάσκοποι πιστεύεται πως κατάφεραν να αποσπάσουν αρκετά terabytes δεδομένων σχετιζόμενα με τη σχεδίαση ηλεκτρονικών συστημάτων, του προγράμματος JSF ανέφερε η έκθεση της επιτροπής. Σε ένα άλλο περιστατικό κινέζοι διαδικτυακοί κατάσκοποι «με πιθανή διασύνδεση με την κυβέρνηση της Κίνας» διείσδυσαν στο δίκτυο αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας και αφαιρώντας κρίσιμα δεδομένα. Η επιτροπή ανέφερε πως ο αριθμός των διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον του Πενταγώνου αυξήθηκε από 44.000 το 2007 σε 55.000 το 2008 ενώ για το 2009 ο αριθμός έχει φτάσει τις 87.000! Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων αυτών θεωρείται πως ξεκινά από την Κίνα. Αλλά η ταυτοποίηση της αντίστροφης αυτής διαδικασίας της πηγής της «επίθεσης» είναι εξαιρετικά δύσκολη αναφέρεται στην έκθεση. 

Δεν είναι μόνο όμως οι εταιρείες που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής τα θύματα των επιθέσεων αυτών. Είναι και υπηρεσίες γενικότερων  υποδομών. Σύμφωνα με αυτό ιοί έχουν ανακαλυφθεί σε δίκτυα που ελέγχουν πετρελαιαγωγούς και φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και οικονομικές υπηρεσίες.

Δικαστικές διώξεις και μέτρα αντιμετώπισης

Στην έκθεση αναφέρεται πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δικαστικών διώξεων κατασκόπων που δουλεύουν για λογαριασμό της Κίνας. Κάποιοι είναι πρώην Κινέζοι υπήκοοι που ζουν και δουλεύουν στις ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και επιστήμονες ενώ κάποιοι από αυτούς πιστεύεται πως έχουν υποκλέψει πληροφορίες έως και σχέδια για τα πρόγραμμα του αμερικανικού Ναυτικού για την αθόρυβη ηλεκτρική πρόωση των σκαφών του, δεδομένα για το αμερικανικό δίκτυο πληροφοριών αλλά και προταθέντα προγράμματα πώλησης στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες.

Άλλος χώρος δραστηριοποίησης των Κινέζων διαδικτυακών –και μη- κατασκόπων είναι η συλλογή πληροφοριών για κρυογονικά συστήματα καυσίμων για πυραύλους αλλά και υλικά ανθρακονημάτων που χρησιμοποιούνται σε διαστημικές εφαρμογές.

Ως μέτρα για την αντιμετώπιση της οργανωμένης αυτής προσπάθειας η επιτροπή ζητά από το Κογκρέσο να αξιολογήσει τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων μέσων που απαιτούνται για την ασφάλεια των αμερικανικών δικτύων και ιστότοπων όπως την ανάπτυξη ειδικών λογισμικών που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό της πηγής των επιθέσεων αυτών. Η έκθεση της επιτροπής που δημοσιεύεται σε ετήσια βάση τα τελευταία εφτά χρόνια έχει σκοπό να κρατά ενήμερα τα μέλη του κογκρέσου για τις οικονομικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην Κίνα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ