ΗΠΑ: «Νέα δεδομένα στις πωλήσεις όπλων σε κράτη λόγω covid -19»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν νέες επιλογές για τις χώρες -πελάτες όπλων τους, για να διασφαλίσουν ότι οι σύμμαχοι και οι συνεργάτες τους δεν θα απορρίπτουν τις προγραμματισμένες προμήθειες, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε κατάσταση σοκ από τις επιπτώσεις του COVID 19.
Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τον απερχόμενο επικεφαλή του Οργανισμού Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA), Στρατηγό Τσαρλς Χούπερ, είναι να επιτρέπουν σε ξένες χώρες να χρηματοδοτούν την προμήθεια όπλων μέσω τραπεζικών δανείων των ΗΠΑ σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα πληρωμής, το οποίο ωστόσο μπορεί να αλλάζει κατά περίπτωση.
«Η ουσία εδώ είναι, ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας, όταν θέτουν τις προκλήσεις που έχουν, για να βρουν τρόπους να συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά οπλικά συστήματα και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να πληρώσουν για τον εξοπλισμό κατά τη διάρκεια μιας πληρωμής χρονοδιάγραμμα που αντικατοπτρίζει τις δικές τους οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Hooper.
«Υπάρχουν συνεργάτες που, βλέπουμε ήδη ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Έτσι, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους. Μόλις μπορέσουμε να κερδίσουμε μια εκτίμηση και την κατανόηση των προκλήσεων, μπορούμε να βρούμε τρόπους για να τις βοηθήσουμε», δήλωσε ο Hooper.
Ο Χούπερ στις 3 Αυγούστου συνταξιοδοτήθηκε. Τον διαδέχθηκε ο Heidi Grant, επικεφαλής της Διοίκησης Τεχνολογίας Αμυντικής Ασφάλειας, μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας πολίτης ηγείται του γραφείου από το 1998
Τα καλά νέα, είπε ο Χόουπερ, είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο, η DSCA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί από την ασθένεια είχε συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας, η οποία ονομάζεται Ομάδα Σχεδιασμού Επιχειρήσεων, για να μελετήσει τις επιπτώσεις σε επίπεδο προγράμματος από τις παγκόσμιες τάσεις και να αναπτύξει λύσεις.
Το πρώτο βήμα που έκανε η ομάδα του Hooper ήταν να αναθεωρήσει τη διαδικασία είσπραξης των ξένων πληρωμών προκειμένου να τους κάνει «λίγο πιο ευέλικτους, για να φιλοξενήσει εκείνους τους εταίρους που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες οικονομικές δυσκολίες ή μπορεί να έχουν προτεραιοποιήσει τον προϋπολογισμό τους για παράδειγμα, για οικονομική ανάκαμψη και όχι για την άμυνα. “
Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν καθυστέρηση πληρωμών για προγραμματισμένες προμήθειες για μελλοντικά έτη, δημιουργία νέων σχεδίων πληρωμών για συνεχιζόμενες προσπάθειες προμηθειών, καθώς και νέες στρατηγικές χρηματοδότησης.
«Ένα από τα πράγματα που κάναμε είναι να επιτρέπουμε στους συνεργάτες μας να αντλούν εγγηυτικές επιστολές από ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες των ΗΠΑ», εξήγησε ο Hooper.
«Αυτό προσφέρει σε ένα έθνος την ευκαιρία να αντλήσει, για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση, μια εφεδρική πιστωτική επιστολή σε μια από τις τράπεζές τους που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών»
Ο Lucie Béraud-Sudreau, διευθυντής του Προγράμματος Όπλων και Στρατιωτικών Δαπανών στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης, δήλωσε ότι η επιλογή ακούγεται διαφορετική από τα σχέδια χρηματοδότησης που υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη, όπου συγκεκριμένες οντότητες σε χώρες είναι υπεύθυνες για την εγγύηση του αποδέκτη όπλων.
Εκτός από τα έθνη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή, ο Béraud-Sudreau είπε ότι παρακολουθεί την περιοχή του Ειρηνικού, όπου «πολλές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες για αυτό το έτος, και ο προγραμματισμός μειώνεται για το 2021». Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των εθνών που έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση των αμυντικών δαπανών, ενώ η Σιγκαπούρη παρατηρεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων λόγω ζητημάτων αλυσίδας εφοδιασμού.
Για το ίδιο θέμα δήλωσε ο Hooper. «Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο, που αναμένουμε πιθανότατα να έχουν αντίκτυπο στις ικανότητες της κάθε χώρας να προχωρήσει» και πρόσθεσε
«Προφανώς, οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες και αυτές οι χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν ως κύριο έσοδο την ενέργεια θα σημειώσουν μείωση των εσόδων τους. Βλέπουμε χώρες που ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πρέπει να μεταφέρουν τα κονδύλια από τον αμυντικό προϋπολογισμό τους σε περισσότερες εγχώριες ανάγκες όπως η οικονομική ανάκαμψη και άλλα πράγματα. “
Τέλος ο Hooper κάνοντας μία αποτίμηση και πρόβλεψη για το 2020,είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε μια πολύ θετική πορεία . «Παραμένουμε ο παγκόσμιος εταίρος της επιλογής. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικές τάσεις στις ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις φέτος και τα επόμενα χρόνια».