Η Κίνα θέλει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή δεκάδων χιλιάδων ανθρωποειδών ρομπότ το 2025
«Θα φέρουν επανάσταση», λένε οι Κινέζοι
Η Κίνα αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιό της για μαζική παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ, τα οποία, όπως λέει, θα είναι τόσο «ανατρεπτικά» όσο και τα smartphone όταν ξεκίνησε η παραγωγή τους.
Σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής της Κίνας (MIIT ) είπε ότι τα ρομπότ θα «αναμορφώσουν τον κόσμο».
Το MIIT είπε ότι μέχρι το 2025 το προϊόν θα έχει φτάσει σε ένα «προηγμένο και ώριμο τεχνολογικά επίπεδο» για να μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του κινεζικού υπουργείου:
«Τα ανθρωποειδή ρομπότ αναμένεται να προκαλέσουν τέτοιες κοινωνικές επιπτώσεις ανάλογες με αυτές των PC, των smartphone και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», προστίθεται στη μετάφραση του εγγράφου.
Το Bloomberg ανέφερε ότι το έγγραφο ήταν «ιδιαίτερα σύντομο σε λεπτομέρειες αλλά μεγάλο σε φιλοδοξίες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος της μαζικής παραγωγής για το 2025 μάλλον είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ωστόσο, ορισμένες κινεζικές εταιρείες εργάζονται για να ικανοποιήσουν τις ρομποτικές φιλοδοξίες της χώρας.
Η κινεζική startup Fourier Intelligence, για παράδειγμα, είπε ότι θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ GR-1 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε η South China Morning Post. Η εταιρεία, η οποία έχει βάση στη Σαγκάη, είπε στο δημοσίευμα ότι φιλοδοξούσε να παραδώσει χιλιάδες ρομπότ το 2024 που θα μπορούσαν να κινούνται με 5 χιλιόμετρα την ώρα και να μεταφέρουν 50 κιλά.
Δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής ανθρωποειδών ρομπότ που εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο τη μαζική παραγωγή. Η Agility Robotics των ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξει ένα εργοστάσιο ρομπότ αργότερα φέτος στο Όρεγκον, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει εκατοντάδες δίποδα ρομπότ της που μπορούν να μιμούνται τις ανθρώπινες κινήσεις όπως το περπάτημα, το σκύψιμο και τη μεταφορά πακέτων.
Η Amazon δοκιμάζει το ρομπότ Digit της Agility Robotics σε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης κοντά στο Σιάτλ για να δει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση των αποθηκών της, αλλά βρίσκεται μόνο σε πιλοτική φάση.
Ακόμη και η Tesla αναπτύσσει το δικό της ανθρωποειδές ρομπότ, που ονομάζεται Optimus, ή Tesla Bot, όπως αποκάλυψε ο Elon Musk το 2021. Αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή. Ο Μασκ είπε σε εκδήλωση της Tesla AI Day το 2022 ότι ήταν η πρώτη φορά που το πρωτότυπο περπάτησε “χωρίς καμία υποστήριξη” όταν ανέβηκε στη σκηνή.
#China boldly #claims it has a #plan to mass-produce #humanoid #Robots that can 'reshape the world' within 2 #years https://t.co/HFlOtTqIV8 via @businessinsider
— Najeeb Qureshi (@najeebarqureshi) November 7, 2023