Ζήτημα φερεγγυότητας του ιδιοκτησιακού φορέα που εξαγόρασε την ΕΛΒΟ ανακύπτει σε ότι αφορά το κομμάτι που ελέγχει Ισραηλινός επιχειρηματίας ο οποίος εμπλέκεται στην αγορά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για τον Samy Katsav ο οποίος είναι ένας εκ των δύο νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΟ που ελέγχουν το 79% της νέας εταιρείας (είναι διαμοιρασμένο μεταξύ του συγκεκριμένου και της επίσης ισραηλινής Plasan Sasa που θεωρείται το ισχυρό χαρτί στην όλη προσπάθεια).

Την ΕΛΒΟ εξαγόρασε και επίσημα στις 15 Φεβρουαρίου η κοινοπραξία SK Group και Plasan ισραηλινών συμφερόντων και η οποία  διευθύνεται από τους Samy Katsav της SK Group και Dani Ziv της Plasan, οι οποίοι από κοινού θα ελέγχουν έως και το 79% της νέας ΕΛΒΟ.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ζήτημα φερεγγυότητας; Πριν ένα χρόνο περίπου το Μάρτιο του  2020 ο γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει το κλείσιμο μιας υπόθεσης δωροδοκίας, η οποία είχε πάρει μεγάλη έκταση. Κατηγορούμενος ήταν ο Samy Katsav ένας βετεράνος επιχειρηματίας ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία μέσω των δραστηριοτήτων του στην αμυντική βιομηχανία.

Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή, είχαν ξεκινήσει το 2018 και αφορούσαν παράνομες πληρωμές (μίζες) σε κυβερνητικούς αξιωματούχους αφρικανικής χώρας από την εταιρεία Gold Bond (θυγατρική των ισραηλινών Ναυπηγείων) που έλεγχε ο Katsav.

Παράλληλα μια άλλη έρευνα κατά του προέδρου των ισραηλινών Ναυπηγείων του Oded Breier ήταν σε εξέλιξη για την ίδια υπόθεση.

Οι κατηγορίες σχετίζονταν με την πώληση στο Ναυτικό της Νιγηρίας δύο περιπολικών σκαφών τύπου Shaldag ύψους 21 εκατ. $

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας άλλος Ισραηλινός ο Amit Sadeh είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή και είχε εισπράξει το 7% της σύμβασης, μέσω του οποίου οι ανακριτές, υποψιάζονταν ότι είχαν πραγματοποιηθεί οι παράνομες πληρωμές σε Νιγηριανούς αξιωματούχους..

Τελικά η υπόθεση έληξε χωρίς να επιβληθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία κατά του Katsav.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας του Τελ Αβίβ (για θέματα φορολογίας και οικονομικού εγκλήματος ανακοίνωσαν γραπτώς ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε στις 9 Μαρτίου του 2020 και στις 12 Μαρτίου του 2020 να κλείσει την έρευνα κατά της θυγατρικής εταιρείας και κατά του Samy Katsav, προέδρου της σχετιζόμενης εταιρείας χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους», είχε αναφέρει η Gold Bond  σε ανακοίνωσή της.

Το σκάνδαλο αυτό της δωροδοκίας το οποίο όπως αναφέρθηκε έκλεισε τελικά χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες και αφορούσε ένα εκ των δύο ιδιοκτητών της νέας ΕΛΒΟ, σίγουρα αφήνει κάποιες «σκιές» στην πρόσφατη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ελληνικής εταιρείας οχημάτων στον ισραηλινό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ