TOR-M2U: Ο φονιάς των UAV – Ο Στρατός αναζητά λύση για τα τουρκικά TB.2 Bayraktar
Επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης των OSA-AK του ΕΣ
Οι ΗΠΑ βιάζονται για να αποσύρει η Ελλάδα τα ρωσικά συστήματα SHORAD που διαθέτει. Για αυτό το σκοπό δίνουν το ποσό των 125 εκατ. $, το οποίο όμως δεν αρκεί για την αντικατάσταση των SA-8 Gecko (OSA-AK) του ΕΣ. Αυτό προβλέπεται στο ν/σ που συζητείται στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό και φυσικά θα πρέπει να συνδυαστεί με εθνικούς πόρους προκειμένου να αντικατασταθούν τα 38 OSA-AK/AKM.
Η ανάπτυξη όμως των συστημάτων UAV στο πεδίο της μάχης, έχει κάνει την ανάγκη για εξειδικευμένα SHORADS επιτακτική. Οι ΗΠΑ θέλουν μεν η Ελλάδα να αντικαταστήσει τα OSA-AK αλλά δεν διευκρινίζει εάν εκτός από αυτά θέλει να αντικατασταθούν και τα 21 TOR-M1 του Στρατού.
Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα παράλογο αίτημα. Το θέμα είναι ότι τα TOR είναι τα μόνο συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά UAV, η παρουσία των οποίων στην περιοχή αυξάνεται μετά και την αλβανική παραγγελία οπλισμένων τουρκικών UAV έναντι 8,2 εκατ. €.
Όπως αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα ενώ το σύστημα Pantsir S-1 «αγωνίζεται» για να εντοπίσει και να καταρρίψει UAV το TOR-M2 παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα.
Αυτό διαπιστώθηκε στη Συρία καθώς το TOR-M2 μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν και να καταρρίψουν drones των ανταρτών. Όπως αναφέρεται τα νέα TOR-M2 χρησιμοποιούν ένα νέο βλήμα εκτός του 9M338.
Πρόκειται για το σύστημα TOR-M2U το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για την κατάρριψη συστημάτων UAV, που πετούν έως 10 χλμ. σε ύψος και με ελάχιστη ταχύτητα 25 χ.α.ω.
Το τελευταίο αποτελεί την «Αχίλλειος πτέρνα» των συστημάτων SHORADS και όχι μόνο, καθώς η χαμηλή ταχύτητα των τουρκικών Bayraktar τα απέρριπτε ως στόχους από τα α/α συστήματα της Αρμενίας στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η απειλή επομένως των τουρκικών UAV μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο από τα συγκεκριμένα SHORADS, με τη διαφορά ότι αυτά είναι… ρωσικά, κάτι που φυσικά δεν θέλουν καν να ακούσουν οι ΗΠΑ, χωρίς όμως να δίνουν και κάποια λύση, πέρα από ένα «φιλοδώρημα» για να αγοράσουμε άλλα. Ποια όμως;
Ίδιες επιδόσεις κατά UAV έχει το TOR-M2 το οποίο κατά των UAV χρησιμοποιεί την οικογένεια των βλημάτων 9M331, με 16 χλμ. εμβέλεια και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 10 χλμ.
Αναμφισβήτητα η αντικατάσταση των OSA-AK με τα TOR-M2U ή TOR-M2Ε θα ήταν η ιδανική λύση αλλά έχουμε τον αμερικανικό σκόπελο, ο οποίος απαγορεύει πρακτικά την αγορά ρωσικών συστημάτων χωρίς να προσφέρει λύσεις.
Η απειλή όμως των τουρκικών UAV είναι παρούσα και η αντικατάσταση των OSA-AK επιτακτική. Αναζητούνται λύσεις.