Η πρώτη διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας και ασφαλείας, μετά από μία και πλέον δεκαετία,  άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Την έκθεση εγκαινίασεο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εν συνεχεία παρακάθησε ζί με τους ομολόγους του που έχει προσκαλέσει σε Στρογγυλή Τράπεζα, αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα. Θα ακολουθήσει workshop αναφορικά με τα “εργαλεία αναπτύξεως» που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αμυντική βιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι στην DEFEA μετέχουν 315 αμυντικές βιομηχανίες και λοιπές εταιρείες του κλάδου από 22 χώρες. Από αυτές, οι 97 είναι ελληνικές, σε αυτές δε πρέπει να προστεθούν περισσότερες από δέκα κυπριακές. Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος μετέχει σε εξειδικευμένη έκθεση αμύνης και ασφαλείας.

Εξ άλλου, την παρουσία τους στην ελληνική έκθεση έχουν επιβεβαιώσει υπουργοί Αμύνης, διευθυντές εξοπλισμών και περισσότερες από 45 επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Η παρουσία εταιρειών από 21 χώρες στη φετινή διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021 αποτελεί «εγγύηση» για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για παραγωγικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στην DEFEA», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «εκτίθεται ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας» ενώ υπογράμμισε ότι «η φετινή DEFEA θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία». Η Ελλάδα, συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «εκσυγχρονίζει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων για να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή ασφαλείας και να επιτελεί το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας για την DEFEA 2021, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής υπογράμμισε ότι «σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος». «Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να βρούμε ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε εγχώριες και ξένες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας» ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή του πολέμου και διατήρηση της ειρήνης».

Στη συνέχεια, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της αμυντικής τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς». Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ «συμμετέχουν από κοινού» σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων ενώ υπογράμμισε: «Η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Οι επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό ‘Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη, τον υπουργό ‘Αμυνας της Σλοβενίας Ματέι Τόνιν, τον υπουργό ‘Αμυνας της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, τον υπουργό ‘Αμυνας της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, τον υπουργό ‘Αμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Σίφετ Πόντζιτς, την υπουργό ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό ‘Αμυνας της Γεωργίας Ζουανσέρ Μπουρχουλάντζε και με τον εκτελεστικό διευθυντή του EDA Γίρι Σεντίβυ.

Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ‘Αμυνα, στην οποία θα λάβουν μέρος οι ομόλογοί του της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και ο εκτελεστικός διευθυντής του EDA.

Την εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ενώ θα αναπτυχθεί συζήτηση και θα διατυπωθούν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, CARD και EDP, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά του, στο περιθώριο της έκθεσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής major general Joe Jarrard.

Στα βαρέα εκθέματα, τα οποία θα ευρίσκονται στον κλειστό χώρο του εκθεσιακού κέντρου, περιλαμβάνονται: ένα άρμα μάχης Leopard 2Hel του Ελληνικού Στρατού, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Zouzana (παρόμοιο με το οποίο είναι εφοδιασμένη η Κυπριακή Εθνική Φρουρά) από την Τσεχίαόχημα κατηγορίας MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) της ΕΚΑΜ τύπου Τyphoon GSS-300, To μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) RX3plus, το πρωτότυπο όχημα με την ονομασία «οπλίτης» της ελληνικής εταιρείας EODH, πολυάριθμα οχήματα, ταχύπλοα σκάφη και, ανάμεσα στις αμερικανικές συμμετοχές και δύο ελικόπτερα.

Επιπροσθέτως, ελικόπτερα Apache, ένα ναυτικής συνεργασίας S70 Aegean Hawk, ένα μέσο μεταφορικό NH 70, ένα ελαφρύ επιθετικό Kiowa, αεροσκάφη αεροδιακομιδών και άλλα ιπτάμενα μέσα θα είναι σε στατική έκθεση στον χώρο του αεροδρομίου.

Την δεύτερη ημέρα της εκθέσεως (Τρίτη 14 Ιουλίου) ο υπουργός Αναπτύξεως, Άδωνις Γεωργιάδης, θα μιλήσει προς ένα εξειδικευμένο διεθνές ακροατήριο με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με την συνεργασία της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα.

Την τελευταία ημέρα της DEFEA, Τετάρτη 15 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση με αντικείμενο: “Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυνατότητες και Προοπτικές – Απαιτήσεις και Εφαρμογή». Κεντρικοί ομιλητές, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Μισαήλ Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ