Η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ελλάδα έστω και λόγω της «σπόντας» του… AUKUS.

Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν αποτελεί προϊόν των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης αλλά των γεωπολιτικών συγκυριών που ευνόησαν την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ σαφέστατα αποφάσισαν να στραφούν στο μέτωπο του Ειρηνικού και δεν διαθέτουν πλέον δυνάμεις για να ασχολούνται με την Μεσόγειο και με τους Γάλλους εξοργισμένους μαζί τους, προτιμούν να την αφήσουν σε αυτούς.

Έτσι με πονηριά δεν θα χρειαστεί ποτέ να βρεθούν απέναντι στους Τούρκους, τους οποίους πάντα ελπίζουν ότι θα τους ξαναφέρουν πίσω στο δικό τους «άρμα».

H αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.

Δηλαδή δεν εξαιρείται η Τουρκία η οποία είναι υποτιθέμενος σύμμαχος στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε ελάχιστο χρόνο 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις καθότι θα διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30.

Θα συνεργαστούν με τα μαχητικά Rafale όπως και με τα εκσυγχρονισμένα σε επίπεδο Viper, F-16 και γίνεται κατανοητό ότι οι δυνατότητες που αποκτώνται θα είναι πρωτόγνωρες έστω σε αμυντικό επίπεδο καθώς δεν θα αγοραστούν για τώρα τουλάχιστον, πύραυλοι στρατηγικού πλήγματος, Scalp Naval.

Oι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας, πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. 

Πάντως η Γαλλία καταφέρνει να βάλει σε εφαρμογή το δόγμα της για ανεξαρτητοποίηση της ευρωπαϊκής γεωστρατηγικής από τις ΗΠΑ.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα είναι εντελώς ομόρροπα και ειδικότερα στην Μεσόγειο.

Η γαλλική ελίτ θέλει την ανασύσταση της παλαιάς γαλλικής αυτοκρατορίας και η Μεσόγειος θεωρείται η βάση αυτής της προσπάθειας.

Άλλωστε οι Αμερικανοί πέταξαν την Γαλλία έξω από τον Ειρηνικό παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ωκεανός του πλανήτη αφορά το Παρίσι.

Εκεί είναι η γαλλική Πολυνησία και τα πυρηνικά πεδία βολής των Γάλλων.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. 

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη έκθεση από το Μαξίμου η οποία προέβλεπε την άνοδο της Κίνας στην παγκόσμια ηγεμονία από το 2029.

Αυτό σήμαινε πως στο Μαξίμου γνώριζαν πως έπρεπε να αλλάξουν οι γεωπολιτικοί προσανατολισμοί της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. 

Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. 

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο κορυφαίο sonar CAPTAS-4. 

Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. 

Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. 

Yπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS προσφέρουν ένα «εργαλείο» που ουδέποτε διέθετε η χώρα.

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας

Αυτό που μένει να δούμε είναι οι λεπτομέρειες οι οποίες θα κάνουν μήνες μέχρι να οριστικοποιηθούν.

Η Συμφωνία περιέχει στο άρθρο 2 ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της.

Η βοήθεια αυτή θα ξεκινάει από την παροχή πληροφοριών, θα προχωράει στην παροχή εξοπλισμού και ανταλλακτικών και αν χρειαστεί θα φτάνει ακόμα και σε στρατιωτική εμπλοκή.

Όμως σημαίνει και υποχρεώσεις για την Ελλάδα έναντι της Γαλλίας. Αν για παράδειγμα η Γαλλία ζητήσει στρατιωτική βοήθεια στο Σαχέλ στην Ελλάδα δεν θα μπορούμε να προσποιούμαστε ότι θα στέλνουμε… κάλτσες και φανέλες.

Θα υπάρξει εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων.

Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική.

Οι Γάλλοι ονειρεύονται ευρωπαϊκή αυτονομία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την Γερμανία και το δρόμο που θα ακολουθήσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν τους Αμερικανούς πάνω από το κεφάλι τους, αλλά δεν θέλουν ούτε τους Γάλλους να έχουν την ηγεμονία της Ευρώπης.

Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα χειριστεί η Γερμανία το ζήτημα αυτό τους επόμενους μήνες.

H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα καμουφλάρει υπό το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενδυνάμωσης, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει.

Γνωρίζουν πως με το δρόμο που ακολουθούσαν προς ΗΠΑ η τύχη της χώρας θα όδευε προς αβέβαιο μέλλον διότι οι Αμερικανοί έχουν δείξει πως το μόνο που καθορίζει τις αποφάσεις τους είναι τα συμφέροντά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ