Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για Belharra και ελληνογαλλική συμφωνία: Προσποιήθηκαν ότι «τους άρεσε»
Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς
Οι ΗΠΑ προσποιήθηκαν πως τους άρεσε η υπογραφή της αμυντικής συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και η επιλογή της γαλλικής πρότασης των Belharra.
Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας για τις φρεγάτες Belharra δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.
Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Τίποτε από αυτά δεν ισχύει: Στις ΗΠΑ είναι εκνευρισμένοι που ψυχολόγησν λάθος τους Γάλλους.
Δεν το περίμεναν (λόγω αλαζονείας) ότι οι Γάλλοι θα θύμωναν με αυτόν τον τρόπο γιατί τους είχαν συνηθίσει να είναι πάντα… διαθέσιμοι.
Στην πραγματικότητα έχασαν ένα σίγουρο συμβόλαιο (η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τους το δώσει) και θα προμηθεύονταν το ΠΝ μια εντελώς ακατάλληλη (για Μεσόγειο και ελληνική υφαλοκρηπίδα) φρεγάτα.
Συν τοις άλλοις ναι μεν οι Αμερικανοί θέλουν να ασχοληθούν με τον Ειρηνικό αλλά δεν ήθελαν να παραδώσουν την Μεσόγειο στους Γάλλους.
Οι Γάλλοι αντίθετα από την Μεσόγειο ήθελαν να ξεκινήσουν την αποκατάσταση της ιστορικής ισχύος τους.
Τελικά το AUKUS δεν ξέρουμε αν θα βγει σε καλό για τους Αμερικανούς αλλά έστω από «καραμπόλα» βγήκε για τους Γάλλους και έσωσε την Ελλάδα από την οικειοθελή περιθωριοποίηση.