Ρ.Τ.Ερντογάν: «Συμφώνησα με Πούτιν για κινητήρες μαχητικών, πλοία και υποβρύχια»
«Και για κοινό διαστημικό πρόγραμμα»
Kατά την επιστροφή του από το Σότσι και απαντώντας κατά την πτήση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την από κοινού παραγωγή κινητήρων τζετ, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων!
Aυτό που θέλουν να επιλύσουν άμεσα οι Τούρκοι είναι το ζήτημα της μελλοντικής παραγωγής του δικού τους μαχητικού 5ης γενιάς και για να το κάνουν αυτό έχουν ανάγκη να βρουν κινητήρα και προφανώς απειλούν ότι θα στραφούν στους Ρώσους.
«Για παράδειγμα, συζητήσαμε τα βήματα για την κατασκευή ενός δεύτερου και τρίτου πυρηνικού αντιδραστήρα», είπε, αναφερόμενος στον πυρηνικό αντιδραστήρα Akkuyu, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται από τη Ρωσία στη νότια Τουρκία.
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της για νέα αγορά ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, παρά την απειλή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μιλήσαμε ακόμη και για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την κατασκευή κινητήρων τζετ», είπε ο Ερντογάν.
«Ένα άλλο θέμα, μπορούμε να κάνουμε κοινά βήματα στην κατασκευή [πολεμικών] πλοίων. Κι αν θέλει ο Αλλάχ, θα κάνουμε κοινά βήματα και για τα υποβρύχια».
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Πούτιν μίλησαν για συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.
«Ο Πούτιν θα ήθελε να συνεργαστεί με την Τουρκία στο διάστημα. Οι ομάδες μας θα μελετήσουν αυτό το ζήτημα και θα δημιουργήσουμε έναν χρονοδιάγραμμα», είπε.
Θεωρητικά οποιαδήποτε νέα αγορά ρωσικού οπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.
Εδώ τίθενται πολλά ερωτήματα:
Γιατί έκανε τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος πρόεδρος;
Είναι αποφασισμένος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ; Ή απλώς προσπαθεί να εκβιάσει τους Αμερικανούς ότι αν δεν του προσφέρουν σημαντικά ανταλλάγματα θα πάει προς τους Ρώσους και συνεπώς προς το «μπλοκ» που φαίνεται να δημιουργούν στην Ανατολή οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.
Συν τοις άλλοις, αν αγοράσουν πάλι ρωσικά όπλα οι Αμερικανοί θα έχουν την πυγμή να επιβάλουν νέες κυρώσεις που επί της ουσίας θα σημάνουν την οριστική λήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων;
Πάντως αν όντως συμφώνησε η Τουρκία με την Ρωσία σε αυτά τα αμυντικά προγράμματα είναι σαφές ότι η Άγκυρα αναζητά τρόπο να «ρεφάρει» τις ελληνικές εξελίξεις με Rafale και Belharra (και έπεται συνέχεια με Gowind, Lafayette κ.λ.π.)
Στα τέλη του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και απέσυραν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών F-35 αν και πρόσφατα τους επανέφεραν στο πρόγραμμα ως… «συμβούλους» που δείχνει μια τάση των ΗΠΑ να τείνουν «χείρα φιλίας» προς τους Τούρκους.
Ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ και Συρία όπως έφυγαν από το Αφγανιστάν.
Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έλαβε απάντηση από την Ουάσινγκτον και ότι θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στα τέλη Οκτωβρίου.