Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία: «Κράτος-μαφία που το κυβερνούν οι συμμορίες»
Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος 2021
Επισήμως η Τουρκία ανακοινώνεται σε έκθεση ως «κράτος-μαφία» με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ΕΕ αφού έχουν χρηματοδοτήσει την έρευνα.
«Η Τουρκία έγινε γνωστή ως κράτος μαφία και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει τώρα περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2021, ο οποίος δημοσιεύτηκε από μια παγκόσμια πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ επισήμως θα συμπεριφερθούν στην Τουρκία ως να είναι «κακοποιός».
Πρόκειται για μοχλό πίεσης και δημιουργίας κλίματος κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν τον οποίο ελπίζουν οι Αμερικανοί ότι με κάποιο τρόπο θα σταματήσουν να τον βλέπουν στα επόμενα χρόνια και ότι η Τουρκία θα τους επαναπροσεγγίσει.
Γίνεται σαφή αναφορά σε μεταφορές οπλισμού και μισθοφόρων σε Λιβύη και Συρία όπως και στην διανομή οπλισμού σε παραστρατιωτικές ομάδες στην Τουρκία.
Τονίζεται και το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί κόμβο του εμπορίου των ναρκωτικών.
Πάντως σε ότι αφορά την Ελλάδα, κατατάσσεται κάπου στην μέση και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπόδειγμα κράτους.
Οι χώρες βαθμολογήθηκαν από το ένα έως το 10 στον δείκτη, με το ένα ως τη μικρότερη δραστηριότητα και το 10 την υψηλότερη.
Με βαθμό εγκληματικότητας 6,89η Τουρκία κατατάχθηκε ως η 12η χειρότερη χώρα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, χειρότερη από τη Συρία, τον Λίβανο και τη Βενεζουέλα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε το Κονγκό με 7,75 σκορ. Η Ελλάδα κατατάσσεται 92η ανάμεσα στις 193 χώρες του ΟΗΕ και 14η ανάμεσα σε 44 ευρωπαϊκές χώρες με σκορ 4,93.
«Η τουρκική κυβέρνηση συχνά αξιοποιεί ορισμένες εγκληματικές αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το εμπόριο όπλων, για δικό της όφελος και πολιτικό σκοπό», ανέφερε η μελέτη.
Ο δείκτης, που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC), παρέχει την πρώτη εκτίμηση για τις παράνομες οικονομίες και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις με άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση επιλέγει «είτε να εντείνει ή να διευκολύνει τον έλεγχο της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».
«Τα άτομα που εμπλέκονται στο κράτος πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά όπλων σε ομάδες Σαλαφιστών-Τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προμήθεια όπλων σε παραστρατιωτικές ομάδες στην Τουρκία», αναφέρεται στην έκθεση.
«Το οργανωμένο έγκλημα και τα άτομα που έχουν ενσωματωθεί στο κράτος έχουν εξαιρετικά ισχυρούς και πολύπλοκους δεσμούς, που χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
«Βαρόνος» των ναρκωτικών η Τουρκία
Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος ελέγχουν την ευρεία εισαγωγή ηρωίνης στην Ευρώπη. Με βάση την αύξηση των κατασχέσεων οξικού ανυδρίτη, βασικού «προδρόμου» για τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη, η έκθεση αναφέρει ότι η παραγωγή ηρωίνης αυξάνεται στην Τουρκία, με εργαστήρια διάσπαρτα στην Κωνσταντινούπολη και στις ανατολικές επαρχίες στα σύνορα.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (DEA) έχει εξασθενήσει σημαντικά από το 2016, γεγονός που έχει βλάψει την ικανότητα της τουρκικής αστυνομίας να αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Το παράνομο εμπόριο όπλων έχει επίσης εξαπλωθεί στην Τουρκία, με τη χρήση όπλων και τη διακίνηση όπλων να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, η Τουρκία παίζει ρόλο ταυτόχρονα ως χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Όσον αφορά τη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στις διεθνικές αγορές, σύμφωνα με την έκθεση. «Η εμπορία ανθρώπων, μια εξέχουσα εγκληματική αγορά στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται κυρίως από τη διακίνηση για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία», αναφέρει. «Η εμπορία ανθρώπων συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε μητροπολιτικές πόλεις και σε πόλεις στα σύνορα της χώρας».
Η έκθεση τόνισε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση διαδικασιών έκδοσης και αιτημάτων από την τουρκική κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο. «[Η τουρκική κυβέρνηση] συμμετέχει επίσης στην παράνομη απαγωγή υπόπτων ως πραξικοπηματίες», αναφέρεται στην έκθεση.
«Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση της τουρκικής κυβέρνησης του συστήματος ειδοποιήσεων της INTERPOL για να στοχεύσει άδικα δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό».
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι συμβαίνει στην Τουρκία αξίζει να θυμηθούμε τις αποκαλύψεις του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ οι οποίες επί της ουσίας είναι… ότι γράφει η έκθεση ή αλλιώς ο ίδιος ο Πεκέρ έγραψε την έκθεση.
Τα βίντεο που δημοσιοποίησε ένας από τους διαβόητους αρχιμαφιόζους της Τουρκίας, ο Σεντάτ Πεκέρ, o οποίος ισχυρίζεται πως υπάρχουν στη χώρα στενές σχέσεις κράτους, παρακράτους και μαφίας.
Το εντυπωσιακό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αναγκάστηκε να εμφανιστεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του μαφιόζου και να τον απειλήσει με σύλληψη.
Τα πρώτα βίντεο του Πεκέρ παρακολούθησαν 5 εκατομμύρια Τούρκοι και κάθε αποκάλυψή του άρχισε να προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Όμως η τουρκική κυβέρνηση προτίμησε να σιωπήσει. Με το 6ο και 7ο βίντεό του, όμως, η Τουρκία ξεσηκώθηκε, καθώς τα παρακολούθησαν περίπου 20 εκατομμύρια Τούρκοι!
Ο διαβόητος ηγέτης της τουρκικής μαφίας, ο οποίος δηλώνει πως βρίσκεται στο Ντουμπάι, άρχισε να απειλεί τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, να εμπλέκει την κυβέρνηση σε εμπόριο κοκαΐνης –όπως τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ– και να υποστηρίζει πως σε πολλές δολοφονίες δημοσιογράφων εμπλέκεται και ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας και υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ.
Ο Πεκέρ υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι το κέντρο εμπορίας κοκαΐνης και το κάνει με συγκεκριμένα στοιχεία. Με πλοία που ξεκίνησαν από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και τους εισαγγελείς της χώρας, επειδή μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τα μάτια στη δράση των εμπόρων ναρκωτικών και στις δολοφονίες των δημοσιογράφων.
Στο έβδομο βίντεό του στο YouTube, το οποίο παρακολούθησαν 10 εκατομμύρια Τούρκοι, ο Πεκέρ καταγγέλλει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Γιλντιρίμ πως είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για να ανοίξει νέο δρόμο ναρκωτικών προς την Τουρκία. Ο Γιλντιρίμ παραδέχθηκε πως ο γιος του είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα με στόχο, όμως, όπως είπε, να διανείμει μάσκες για την πανδημία. Λίγες ώρες μετά δήλωσε πως ο στόχος του ταξιδιού ήταν να αναζητήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα!
Σοκαριστικές ήταν οι απειλές του μαφιόζου προς τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Θα σου βάλω κολάρο στον λαιμό και με το λουρί θα σε κυκλοφορήσω στους δρόμους!» δήλωσε ο Πεκέρ.
Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος αποκάλυψε πως είχε αναθέσει στον αδελφό του, Ατίλα Πεκέρ, το 1996, να δολοφονήσει τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, κατά διαταγήν του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ. Ο αδελφός του δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή, αλλά ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1996. Αναφέρθηκε σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν.
Όπως οι διαδηλώσεις και οι επιθέσεις στην εφημερίδα Ηurriyet από «εξοργισμένο πλήθος». Ο Πεκέρ παραδέχθηκε πως ο ίδιος οργάνωσε όλη την επίθεση για να αλλάξει χέρια η εφημερίδα. Λίγους μήνες μετά την επίθεση ο ιδιοκτήτης της, Αϊντίν Ντογάν, αποφάσισε να την πουλήσει.
Ο Σεντάτ Πεκέρ έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του, αποφυλακίστηκε κι αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό, καθώς τις ίδιες ημέρες αποφυλακίστηκε ο βασικός αντίπαλός του, ο Αλαατίν Τσακιτζί –σημαντικό όνομα της τουρκικής μαφίας–, ο οποίος έχει προσωπική φιλική σχέση με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Nτεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Πεκέρ, τα χρόνια που διέμενε στην Τουρκία, είχε οργανώσει πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς. Απειλούσε δημόσια να κρεμάσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και δήλωνε πως «θα λουστεί με το αίμα τους». Tότε κανένας εισαγγελέας δεν κίνησε καμία διαδικασία για τις δηλώσεις αυτές.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Τούρκος μαφιόζος δεν στοχεύει με τις «αποκαλύψεις» του τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στήριξε τον Σουλεϊμάν Σοϊλού και υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.