Η Τουρκία «κλείδωσε» με ΝΟΤΑΜ κεντρικό Αιγαίο & Σκύρο για ένα μήνα!
Στόχος της Άγκυρας η Σκύρος εν μέσω πολεμικού κλίματος
Η Άγκυρα «κλειδώνει» τη «καρδιά» του Αιγαίου και την περιοχή της Σκύρου για έναν ολόκληρο μήνα καθώς εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα τη ΝΟΤΑΜ Α5603/21 με την οποία αναφέρει πως οριοθετεί περιοχές ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο Πέλαγος για ασκήσεις με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία και την υποστήριξη επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης που θα διεξαχθούν από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Αμφισβητεί δηλαδή άμεσα την ελληνική κυριαρχία στο κεντρικό Αιγαίο επιχειρώντας να αποσπάσει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης αλλά και την περιβαλλοντική προστασία από το ελληνικό κράτος.
Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος και κάτι που η Άγκυρα έχει πράξει στο παρελθόν δεκάδες φορές.
Το άλλο σκέλος είναι πως επιχειρεί να διακόψει την επιχειρησιακή λειτουργία της Σκύρου ειδικά σε μία περίοδο που έχει αυξήσει την ένταση και την πολεμική ρητορική.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τις προβλεπόμενες ΝΟΤΑΜ!
Συγκεκριμένα η Άγκυρα στην ΝΟΤΑΜ Α5603/21 αναφέρει πως η Τουρκία ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τις προβλεπόμενες ΝΟΤΑΜ για περιοχές ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο Πέλαγος σχετικά με περιβαλλοντική προστασία και υποστήριξη επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντά πως αυτό δεν γίνεται καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών.
Τονίζει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνα) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων
Επιπρόσθετα τονίζει η Αθήνα, η περιοχή που ζητήθηκε από την Τουρκία επικαλύπτει και μέρος της περιοχής τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Σκύρου και επηρεάζει πολλές διεθνείς και εγχώριες πτήσεις.
Οι μόνες αρμόδιες Αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών είναι οι ελληνικές.
Όπως αναφέρει η Ελληνική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκική είναι άκυρη και μη εφαρμόσιμη στο FIR Αθηνών.
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Οκτώβριο η Τουρκία ψήφισε νόμο, με τον οποίο διεύρυνε αυθαίρετα την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση, επικαλύπτοντας περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα το Οruc Reis ποντίζει καλώδια ερευνών τις τελευταίες ώρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ βάσει της NAVTEX και δεν υπάρχει κανένας και τίποτα το ελληνικό, ούτε αεροσκάφος, ούτε σκάφος επιφανείας, ούτε υποβρύχιο για να υπερασπίσει τα δικαιώματα του Ελληνισμού και να αποτρέψει την de facto δημιουργία καταστάσεων που είναι σε βάρος της ιστορικής ύπαρξης Ελλάδος και Κύπρου.
Αντίθετα υπάρχουν δύο τουρκικές φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο γύρω του.
To ερευνητικό συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζεγκίζ Χαν», του τουρκικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή στα νότια της Κύπρου, το γαλλικό ερευνητικό υπό σημαία Μάλτας, Nautical Geo βρίσκεται μπλοκαρισμένο και πολιορκημένο στο λιμάνι της Λάρνακας από τουρκικά πολεμικά.
Ένα ελληνικό υποβρύχιο, πάντως, είχε κατευθυνθεί προς την περιοχή, πριν τρεις ημέρες.
Το Nautical Geo πριν εκδιωχθεί από την κυπριακή ΑΟΖ με τη δύναμη των απειλών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, είχε εκδιωχθεί κι από τα ανοικτά της Κρήτης, ενώ η μίσθωση του έγινε από την κοινοπραξία των χωρών για κατασκευή του EastMed, με χρήματα των Βρυξελλών. Το ερευνητικό πλοίο παραμένει έκτοτε καθηλωμένο στο λιμάνι Λάρνακας υπό την απειλή βύθισής του.
Το Oruc Reis κάνει ακριβώς το ίδιο που έκανε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πέρσι μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και ουδείς αντέδρασε από τους «τουρκοφάγους» των Επιτελείων, πειθαρχώντας, βέβαια στην απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη να μην υπάρξει αντίδραση.