Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική προεδρία εκφράζει την ανησυχία της για οπλικό σύστημα αντίπαλης υπερδυνάμεως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Κίνας.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή που αποτελούν οι κινεζικοί υπερηχητικοί πύραυλοι για τις ΗΠΑ. 

Μία τέτοια δήλωση θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κρύβει από πίσω της από ηττοπάθεια μέχρι και απογοήτευση για το πως οι δύο ευρασιατικές υπερδυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας εξελίχτηκαν στρατιωτικά και γεωπολιτικά κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Αμερικανών.

Αυτό που φοβίζει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς είναι πως δεν ανέμεναν από την Κίνα τέτοια εξέλιξη στην ανάπτυξη των υπερηχητικών όπλων, που σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει λάβει υπόγειες βοήθειες από τη Μόσχα.

Είναι σίγουρη στην Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο μόνο του δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια εντυπωσιακή πρόοδο.

Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν στρατηγική σχέση η οποία μπορεί να μετατραπεί απόλυτη συμμαχία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά είτε με τη Ρωσία είτε με την Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο ρώσικο πυρηνικό οπλοστάσιο και τις ανώτερες συμβατικές κινεζικές δυνάμεις, κάτι το οποίο κρίνεται από πολύ δύσκολο έως και αδύνατο.

Στην Κίνα η δοκιμή του πυρηνικού υπερηχητικού πυραύλου τον περασμένο Αύγουστο έπιασε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απροετοίμαστες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 17/10, επικαλούμενο πηγές που είναι εξοικειωμένες με τη δοκιμή.

Στον αντίποδα, το Πεκίνο αρνήθηκε την έκθεση, αποκαλώντας τη δοκιμή «πείραμα διαστημοπλοίου ρουτίνας».

Οι Financial Times ισχυρίστηκαν ότι η δοκιμή έλαβε χώρα τον Αύγουστο, αλλά ο Ζάο Λιτζιάν επιμένει ότι συνέβη στην πραγματικότητα τον Ιούλιο.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος έχασε τον καθορισμένο στόχο του αλλά παρόλα αυτά κατέδειξε την «εκπληκτική πρόοδο» που είχε σημειώσει το Πεκίνο στην ανάπτυξη υπερηχητικών εξοπλισμών, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι πιο ικανοί να διεισδύσουν σε επίγειες πυραυλικές άμυνες από τους κανονικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Financial Times επεσήμαναν το ενδεχόμενο ο κινεζικός υπερηχητικός πύραυλος να πετά πάνω από το Νότιο Πόλο πριν χτυπήσει το έδαφος των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ άρχισαν για πρώτη φορά να δοκιμάζουν τεχνολογίες υπερηχητικών πυραύλων στα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά τις εγκατέλειψαν αφού είδαν άσχημα αποτελέσματα.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο την Τετάρτη 20/10, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες μέσω διπλωματικών διαύλων σχετικά με τα υπερηχητικά όπλα της Κίνας. 

Η Ψάκι δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τον σκληρό ανταγωνισμό, αλλά δεν επιθυμούν να επιφέρει συγκρούσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει μεταφέρει αυτό το μήνυμα στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (GOP) έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις και τώρα καλούν τον Μπάιντεν να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα ενώ προειδοποιούν ενάντια στη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο εξοπλισμένο με ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης που πετούσε μέσα από διάστημα χαμηλής τροχιάς πριν κατέβει για να χτυπήσει τον στόχο του. Ωστόσο, ο εν λόγω πύραυλος έχασε το στόχο του κατά περίπου 24 μίλια, πρόσθεσε η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιστοίχως η Ρωσία έχει διενεργήσει απόλυτα επιτυχημένες δοκιμές στα δικά της υπερηχητικά όπλα, και αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία μέσα στο 2022.

Η Μόσχα έχει κατορθώσει να εκτοξεύσει επιτυχώς υπερηχητικούς πυραύλους και από πλοία επιφανείας όσο και από υποβρύχια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ