Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας θα υπογράψει σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας στο Λονδίνο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί τι θα προσφέρει η συμφωνία αυτή στην Ελλάδα.

Θα παραχωρήσουμε διευκολύνσεις στους Βρετανούς στην Μεσόγειο; Θα μας προσφέρουν οι Βρετανοί οπλικά συστήματα; Βοήθεια έναντι της Τουρκίας; Ειδικά το τελευταίο δεν το νομίζομυε καθόλου, καθώς οι σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας είναι άριστες.

«H συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, αλλά αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο», όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Θα είναι μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, η οποία θα καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής,  και η οποία θα υπογραφεί σήμερα στο Λονδίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Βέβαια το ερώτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα έχει την θέληση να βοηθήσει την Ελλάδα σε ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου παραδοσιακά υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις.

“Θα επιτρέψει  η εν λόγω συμφωνία την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων» εξηγεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ 

«Η Μ. Βρετανία είναι  μια  χώρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό,  χώρα  σύμμαχος και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, πυρηνική δύναμη,  μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη  μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία στην Κύπρο»,  τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας  πως «με τη νέα συμφωνία τίθενται οι βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο, μετά την αποχώρησή της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι μελλοντικά  «θα συνάψουμε και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Εξάλλου, επισημαίνει πως «η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στην πράξη και η διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας, ήταν και παραμένει βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

Τι αναφέρει επισήμως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών 

“Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Elizabeth Truss. O Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη και την Αμερικανική Ήπειρο, Wendy Morton.

Οι ανωτέρω συνομιλίες θα εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Εξωτερικών, Tom Tugendhat και Άμυνας, Tobias Ellwood.

Κατά την παραμονή η του στο  Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ομιλητής στο “Royal United Services Institute”. Το θέμα της ομιλίας του Υπουργού θα είναι “Ενισχύοντας την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο -Enhancing Security and Stability in Europe and the Mediterranean”.

Η εν λόγω επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο, είναι η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η Βρετανία ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία.

Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας αναπαράγει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις Άγκυρας και Λονδίνου, είπε τότε  η υπουργός Λ.Τρας, η οποία  εμφανίστηκε αισιόδοξη  λέγοντας ότι σύντομα θα επιτευχθεί και μια ειδική συμφωνία μεταξύ τους.

«Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει τις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση, ενώ θα παράσχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Μ.Βρετανία, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», είπε η Τρας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η M. Βρετανία ήταν εκείνη που έδωσε πρόσβαση σε προηγμένη τεχνογνωσία στην Τουρκία σε ότι αφορά τα UAV.

Τα τουρκικά Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποτέ χωρίς το σύστημα πυραύλων Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και διατέθηκε στην Τουρκία από την EDO MBM Technology, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία επειδή είναι βρετανική έχει την δυνατότητα για εξαγωγή του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Υπάρχει και έντονη φημολογία ότι η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία ακόμα και στην κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου.

Σε αυτό όμως που σίγουρα η Βρετανία θα βοηθήσει είναι στην δημιουργία του τουρκικού μαχητικού TF-X πέμπτης γενιάς, 

Παρέχοντας τον σχεδιασμό και την συμβουλευτική υποστήριξη η BAE Systems και με κινητήρα Rolls-Royce.

Αν δεν ήταν οι Βρετανοί το TF-X θα έμενε απλώς ένα… σχέδιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 16 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε μια κοινή άσκηση βρετανικών και τουρκικών μαχητικών σε τουρκική αεροπορική βάση η οποία περιλάμβανε την εκπαίδευση των Βρετανών σε επιθέσεις εναντίον του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, στην καταστολή συστημάτων αεράμυνας, στην αλληλεπίδραση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε αερομαχίες εναντίον αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που είναι εξοπλισμένες με μαχητικά Eurofighter Typhoon.

Εν τέλει δε νομίζουμε ότι η ελληνοβρετανική συμφωνία μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα πράγματα στην ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ