H Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη και όχι μόνο εκεί και προσθέτει με νόημα πως οι παραγωγές χώρες πληρώνουν 12 ευρώ την μεγαβατώρα ενώ οι ηλεκτροπαραγωγές χώρες όπως η Ελλάδα, πληρώνουν 90 ευρώ την μεγαβατώρα!

Δηλαδή πληρώνουμε το ρεύμα 8 φορές παραπάνω από τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (ως γνωστόν από την Φυσική, δεν προκύπτει ποτέ ενέργεια εκ του μηδενός, αλλά πάντα έχουμε μετατροπή ενέργειας σε άλλη ενέργεια).

Εν ολίγοις η απορία του οργανισμού είναι τι περιμένουμε και δεν πραγματοποιούμε τις δέουσες έρευνες προς εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου.

Μάλιστα προσθέτει ότι το φυσικό αέριο είναι «καύσιμο-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης» και αναγκαίο στην χρήση του αυτή τη στιγμή.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δυτικών κοινωνιών.

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα -και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών».

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ/ΙΠΕ) και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά.

Ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χρήσης φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

Όπως είπε, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 250% από τις αρχές του έτους.

«Οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ευρώπη πληρώνουν 90 ευρώ/μεγαβατώρα για φυσικό αέριο, ενώ οι συνάδελφοί τους σε Αίγυπτο και Ισραήλ, χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου συνάπτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς αερίου με 12 ευρώ/μεγαβατώρα».

«Αυτό σημαίνει, κατέληξε, ότι η Ελλάδα έχει στην παρούσα φάση μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην προώθηση της «πράσινης» μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού και αποκομίζοντας στην πορεία σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη».

Στην κυβέρνηση το έχουν καταλάβει αυτό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ