Μάικ Πομπέο: «Δεν έπρεπε ούτε καν να εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τα F-16 ο Μπάιντεν»
«Έπρεπε να απορριφτεί από την πρώτη στιγμή»
Ξεκάθαρη στάση στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία έχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ήταν και αυτός που ενεργοποίησε τις κυρώσεις του αμερικανικού νόμου CAATSA πέρυσι τον Δεκέμβρη λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος S400 από την Άγκυρα.
Ο Μάικ Πομπέο ο οποίος εκφράζει και τις θέσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει καν να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα καθώς μια τέτοιου τύπου συνδιαλλαγή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων CAATSA.
Εν ολίγοις θεωρεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ως υπεύθυνη που η Τουρκία σκέφτηκε να αποστείλει ένα τέτοιο αίτημα και απορεί γιατί δεν έχει ήδη απορριφθεί από την πρώτη στιγμή.
Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν αφήνει το «παράθυρο» ανοιχτό, να περάσει από έγκριση το τουρκικό αίτημα από το Κογκρέσο (θεωρητικά απίθανο, αλλά ούτε αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να τρέξει).
«Βάσει του τι ακριβώς είναι οι κυρώσεις CAATSA, μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε το νόμο», λέει ο κ. Πομπέο και προσθέτει «η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει, όπως κάναμε και εμείς, να συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο.
Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θέτει σε λειτουργία ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα.
Ήμασταν πάντοτε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας, τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να έχουν τα F35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συνδιαλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δε θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σε καμία χρονική συγκυρία».
Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στην μονίμως προκλητική στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι «τα προβλήματα μεταξύ χωρών, πόσω μάλλον μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, δεν πρέπει να λύνονται με απειλές και επίδειξη ισχύος».
Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις.
Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφόρων οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.
Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους.
Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.
Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό», κατέληξε ο κ Πομπεο.