Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν οι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων χαρτών που δείχνουν συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων (σε απόσταση όμως 250 χλμ από τα σύνορα) γίνεται προετοιμασία για γρήγορη, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία από πολλές τοποθεσίες,

Τις πληροφορίες μοιράστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να «ζυγίσει» μια εισβολή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς τα στρατεύματά του συγκεντρώνονται ξανά κοντά στα σύνορα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σενάριο κατά το οποίο στρατεύματα θα περνούσαν στην Ουκρανία από την Κριμαία, από τα ρωσικά σύνορα, καθώς και μέσω της Λευκορωσίας, με περίπου 100 τακτικές ομάδες τάγματος – πιθανώς περίπου 100.000 στρατιώτες – σε μία επιχείρηση εν μέσω παγετού.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg, περίπου οι μισές ομάδες στρατιωτών βρίσκονται ήδη σε θέση και οποιαδήποτε εισβολή θα είχε αεροπορική υποστήριξη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής, αλλά χαιρέτισε τον συναγερμό που έχει σημάνει στη δύση, ως απόδειξη ότι οι ενέργειές του μαγνήτισαν την προσοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν έχουν λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει στις κινήσεις της Συμμαχίας.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η έκκληση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εγγυήσεις από τη Δύση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ήταν μια απάντηση στις «προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η στρατιωτική επέκταση στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της με απερισκεψία, ενώ είπε σε αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την ασφάλειά της από τη Δύση.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί από την άνοιξη οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μέτωπο στην «πόρτα» της Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι βασικοί λόγοι είναι για να αναγκαστεί η Μόσχα να αντιδράσει δυναμικά ώστε να επιβληθούν κυρώσεις και να μην τεθεί σε λειτουργία ο ρωσικός αγωγός αερίου Nord Stream II.

Αν η Ρωσία δεν αντιδράσει οι Αμερικανοί πάλι θα βγουν κερδισμένοι καθώς θα μπορούν να εξοπλίζουν την Ουκρανία χωρίς αντιδράσεις και θα έχουν παρουσιάσει την Μόσχα ως φοβική έναντι της Δύσης η οποία θα υποχωρεί για να μην έρθει σε ολοκληρωτική ρήξη.

Βέβαια αν η Ρωσία κλιμακώσει τότε το πρόβλημα θα περάσει στην Δύση για το κατά πόσο θα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά έναντι των ρωσικών στρατευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ως ηπειρωτική δύναμη (όπως και η Κίνα), διαθέτει υπερβολική ισχύ ακόμα και για το ΝΑΤΟ σε μικρή απόσταση από τα σύνορά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ