Έντονο παρασκήνιο στις ΗΠΑ για το τουρκικό αίτημα για τα F-16: Ο Μπάιντεν κρατά ανοιχτή την «πόρτα»
Τι είπε η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Κάρεν Ντόνφριντ
Οι δηλώσεις της νέας υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της κ. Κάρεν Ντόνφριντ η οποία είναι αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρω-ασιατικές σχέσεις, στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, δυστυχώς δείχνουν πως οι ΗΠΑ είναι διαθέσιμες να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για τα F-16.
Μιλάμε για το αίτημα απόκτησης 40 μαχητικών F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 παλαιών μαχητικών F-16 σε επίπεδο Viper.
Στις δηλώσεις αυτές έχουμε να προσθέσουμε τις τηλεφωνικές συζητήσεις του Ιμπραήμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν.
Η κ. Ντόνφριντ, χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά των F-16, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είπε στον Ερντογάν ότι αποφασίζει το Κογκρέσο και περαιτέρω αποκάλυψε ότι.έρχεται στην Αμερική τουρκική αντιπροσωπεία για να έχει συζητήσεις για την πιθανή αγορά τους.
Θα συνεχίσουμε, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών, μέσω αυτής της τεχνικής διαδικασίας για να προωθήσουμε αυτό το αίτημα.
Τι καταλαβαίνουμε από τις δηλώσεις αυτές: Πρώτον ότι οι ΗΠΑ συζητούν, αν ήταν αποφασισμένες να μην ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα δεν θα συζητούσαν καν, είναι η βασική αρχή στις ανθρώπινες σχέσεις.
Δεύτερον ο Τ.Μπαίντεν δεν έλαβε θέση ουσιαστικά αλλά το «φόρτωσε» στο Κογκρέσο, γιατί το έκανε αυτό; Γιατί μετά θα αναλάβει δράση το ισχυρό τουρκικό λόμπι να «πείσει» Αντιπροσώπους να ψηφίσουν υπέρ του τουρκικού αιτήματος.
Τρίτον, αν οι ΗΠΑ ήταν αρνητικές στο τουρκικό αίτημα για ποιο λόγο να μεταβαίνει στις ΗΠΑ ολόκληρη τουρκική αντιπροσωπεία; Ακάλεστοι δεν θα πήγαιναν ποτέ και μάλιστα την έλευσή τους την αποκαλύπτει μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, δίνοντας έτσι ειδικό βάρος στην επίσκεψη αυτή.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός κάνει ακόμα μία αποκάλυψη, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Ρώμη. Υποστηρίζει ότι «αυτή η συνομιλία οδήγησε και τους δύο να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας για τα πολλά ζητήματα στα οποία μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά μαζί».
Και προσθέτει ότι οι περισσότερες από τις συνομιλίες της στο Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα: για το πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτή τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι με μια συγκεκριμένη πρόταση. Ανυπομονεί, λέει, να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση.
Αυτά δεν είναι λόγια ρήξης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά στροφής 180 μοιρών και προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να κάνει κυβίστηση όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και να μην την πάρουν χαμπάρι πολλοί, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα.
Η κ. Ντόνφριντ, απάντησε και σε μία ερώτηση για την Ελλάδα: ότι, δηλαδή, «η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία. Παίρνουν οι ΗΠΑ θέση υπέρ της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας;» ρωτήθηκε σχετικά:
Είπε τα εξής:
«Λυπάμαι πολύ που ακούω ότι αυτό προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία… Γιατί πιστεύω ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ να έχουν μια βαθύτερη εμπλοκή με οποιονδήποτε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία.
»Φυσικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εξετάσω με τους Τούρκους εταίρους μας πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά. Νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από αυτή την οπτική».
Εν κατακλείδι: Οι ΗΠΑ είναι θετικές στο να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα αρκεί η Τουρκία να τους προσφέρει κάποια προσχήματα ικανά να δικαιολογήσουν την αλλαγή στάσης απέναντι στην Άγκυρα.
Εάν το αίτημα ικανοποιηθεί, τότε με μία μόνο κίνηση οι Τούρκοι θα έχουν «ισοφαρίσει» τις ελληνικές κινήσεις ενίσχυσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Για το ποιο μαχητικό είναι καλύτερο, το F-16 Viper ή το Rafale F3R έχουν γραφτεί εκτενείς αναλύσεις στο defencenet.gr
Οι διαφορές στις εναέριες πλατφόρμες δεν είναι τέτοιες που να συμβάλουν καθοριστικά στην εναέρια υπεροχή.
Αυτό που συμβάλει όμως καθοριστικά είναι ο οπλισμός των μαχητικών. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε κατεπείγουσα παραγγελία κι άλλων πυραύλων Meteor.
Oι 40 που έχουν παραγγελθεί δεν φτάνουν πρέπει να φτάσουν τον αριθμό των 90-100.
Επιπλέον παραγγελία νέων μαχητικών κρίνεται άμεσα απαραίτητη, τα 24 Rafale F3R είναι ένας μικρός αριθμός ακόμα και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ απαντήσουν αρνητικά στην Τουρκία.
Καλό είναι να προστεθεί πως αν εν τέλει οι Αμερικανοί απαντήσουν θετικά στο τουρκικό αίτημα, αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι ανοίγουν «παράθυρα» ακόμα και για τα F-35, καθώς ο νόμος CAATSA θα έχει γίνει «ελβετικό τυρί» από τις «τρύπες» που θα έχουν δημιουργήσει στην εφαρμογή του η Τουρκία και η Ινδία (άλλη μία χώρα που αποκτά ρωσικά α/α συστήματα S-400 και οι Αμερικανοί θα το «καταπιούν» με την ελπίδα ότι θα την αποσπάσουν κάποτε από τον υπό δημιουργία συνασπισμό της Ανατολής και θα πατήσουν «πόδι» στην περιβόητη Rimland, το μαλακό υπογάστριο δηλαδή Ρωσίας και Κίνας).
Σημειώνουμε επίσης την δήλωση του πρώην Ρεπουμπλικανού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε για το τουρκικό αίτημα για τα F-16.
«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει καν να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα καθώς μια τέτοιου τύπου συνδιαλλαγή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων CAATSA».
Έλα όμως που το εξετάζει...