Κλιμάκωση: Πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ Μπλίνκεν-Λαβρόφ στην Στοκχόλμη
Η διπλωματία πήγε περίπατο...
Πρωτοφανής καυγάς ξέσπασε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με το Bloomberg επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που δεν κατονομάζει.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς στην πραγματικότητα δεν το επιθυμούν οι Αμερικανοί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα όταν έγινε αναφορά για δυτικά αντίποινα κατά της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας εκεί ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση με “ανταλλαγή απόψεων σε οξεία μορφή”.
Μάλιστα τα σουηδικά και τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως αντάλλαξαν «κακές λέξεις».
Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα απαντήσουν σε τυχόν ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και είναι έτοιμοι να επιβάλουν κυρώσεις με το Ρώσο ΥΠΕΞ να τονίζει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι τα γεγονότα στο Κίεβο, το 2014, ήταν πραξικόπημα.
Κατηγόρησε, επίσης, ΝΑΤΟ και Ε.E. ότι “καταστέλλουν τις διαφωνίες και απειλούν τη Ρωσία”.
Με τη σειρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και είπε ότι δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο και σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους το 2014.
Τώρα βέβαια κατά πόσο ήταν ειρηνικοί οι διαδηλωτές του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» τον οποίο υποστήριζε η κυβέρνηση Ομπάμα, είναι ένα ζήτημα που θα το απαντήσει κάποτε η Ιστορία.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη Δύση καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμα να «αποκωδικοποιήσει» εάν η Μόσχα θα έχει την αποφασιστικότητα να εισβάλει σε όλες τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας με σκοπό την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Τουλάχιστο η διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα στην περιφέρεια του Χάρκοβο, στην Λευκορωσία και στην Κριμαία, αυτό υποδεικνύει.
Ένας από τους ρωσικούς σχεδιασμούς προβλέπει, σε περίπτωση αναγκαστικής σύρραξης, την ανάκτηση (προσάρτηση για την Δύση) των περιοχών από το Χάρκοβο μέρχι την Οδησσό, ώστε να ενοποιηθούν και τα εδάφη της επίσης ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας με την Ρωσική Ομοσπονδία.
Είναι ένα σενάριο το οποίο η Μόσχα δεν θέλει να πραγματοποιήσει αλλά βλέπει όμως ότι οι Αμερικανοί δεν της αφήνουν επιλογές.
O ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε στην δημόσια ρωσική τηλεόραση ότι αν η Ουκρανία δεν τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ τότε θα πρέπει να αναγκαστεί να το κάνει.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και η αλήθεια είναι ότι δεν το επιθυμεί. Οι Αμερικανοί από την άλλη θέλουν μία άσχημη αντίδραση της Ρωσίας διότι ελπίζουν έτσι ότι θα πείσουν όλη την Δύση να εκδιώξουν την Μόσχα από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, να ακυρώσουν τον Nord Stream II με βαριές κυρώσεις και να χωρίσουν τον πλανήτη σε Ανατολή και Δύση.
Θέλουν μάλιστα στη συνέχεια να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και με τους Κινέζους.