Τι σημαίνει η συνάντηση Πούτιν-Μόντι για την παγκόσμια «σκακιέρα» – Η Μόσχα «δένει» το Νέο Δελχί
Οι Αμερικανοί παρακολουθούν σιωπηλά
Η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει άμεσα τις στρατηγικές της σχέσεις με το Νέο Δελχί συνάπτοντας καινούριες αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες.
Οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την σημερινή συνάντηση Πούτιν-Μόντι.
Η Μόσχα και το Πεκίνο θέλουν με κάθε τρόπο και μέσον την παραμονή της Ινδίας στο ανατολικό στρατόπεδο καθώς πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη και την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη.
Η Ινδία είναι απαραίτητη για να διατηρεί την Rimland (το «δαχτυλίδι» που προστατεύει την Heartland-Ευρασία) υπό ρωσοκινεζική κατοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται σήμερα στην Ινδία, το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας covid-19, προκειμένου να ενισχύσει τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς με έναν παραδοσιακό σύμμαχο της Μόσχας, τον οποίο θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να τον αποσπάσει η Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν την άνοδο της ισχύος της Κίνας, δημιούργησαν την Quad, μια ομάδα διαλόγου για την ασφάλεια, μαζί με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Οι Αμερικανοί ποντάρουν στην έχθρα που υπάρχει μεταξύ Κίνας και Ινδίας ώστε να πετύχουν την μη ένταξή της στον άξονα της Ανατολής.
Η Ινδία ήταν στενή σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια σχέση που συνεχίζεται και σήμερα και χαρακτηρίζεται από το Νέο Δελχί ως «ειδική και προνομιούχα στρατηγική συνεργασία». «Η φιλία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας άντεξε στον χρόνο», είχε δηλώσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που είχαν τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας covid-19 και τη συνάντηση κορυφής που είχε τον Ιούνιο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη.
Εξάλλου ο Πούτιν δεν συμμετείχε σε σημαντικές συνόδους, όπως της G20, της COP26, ενώ πρόσφατα ανέβαλε μια επίσκεψη στην Κίνα.
Το ταξίδι στην Ινδία «είναι εξαιρετικά συμβολικό», εκτίμησε ο Ναντάν Ουνικρισνάν του ινστιτούτου Observer Ρesearch Foundation με έδρα το Νέο Δελχί.
«Καταδεικνύει σε ποιο βαθμό δεν θέλουν οι σχέσεις να περιέλθουν σε τέλμα ή να επιβραδυνθούν εξαιτίας της ρωσικής πλευράς», προσθέτει ο ειδικός.
Αυτή θα είναι η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Πούτιν με τον Μόντι μετά τη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των πέντε μεγαλύτερων, αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) στη Βραζιλία το 2019.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τον εναρκτήριο διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ινδίας και της Ρωσίας.
«Οι ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και θα συζητήσουν τα μέσα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είχε επισημάνει το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών τον Νοέμβριο.Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με την Ινδία θα επικεντρωθούν σε ζητήματα άμυνας και ενέργειας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Rosneft, ο Ιγκός Σεχίν, θα είναι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας σε μια περίοδο που «ένας κάποιος αριθμός σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών» βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.
Εξάλλου η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια πωλητής όπλων προς την Ινδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της.
Ένα από τα πιο πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε η Ινδία ήταν το 2018 και αφορούσε την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αξίας μεγαλύτερης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι παραδόσεις των συστημάτων αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει.
Λόγω αυτής της αγοράς η Ινδία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία CAATSA, η οποία τιμωρεί την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την Ινδία.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εξοργίσουν τους Ινδούς γιατί τότε γνωρίζουν πως θα στραφούν οριστικά στον άξονα της Ανατολής.
Η έχθρα που έχουν με τους Κινέζους οι Ινδοί κρατά πολλά χρόνια αλλά στην Μόσχα θεωρούν πως μπορούν να την επιλύσουν.
Άλλωστε ακόμα και οι Κινέζοι θεωρούν πως χρειάζονται μία Ινδία φιλική προς αυτούς, γιατί η ινδική ενδοχώρα είναι αυτή που προστατεύει το μαλακό υπογάστριο της Κίνας από την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.
Σε ότι αφορά την Ινδία, θέλει να διατηρήσει τις στρατηγικές σχέσεις της με την Ρωσία. Άλλωστε Ρωσία και Κίνα, βρίσκονται στην δική της γεωπολιτική «γειτονιά» αντίθετα με τις ΗΠΑ που είναι πολύ μακριά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απειλή κυρώσεων, βάσει του νόμου CAATSA, κατά της Ινδίας με αφορμή την αγορά S-400 υποβαθμίζεται εκ των έσω, καθώς οι Αμερικανοί Γερουσιαστές των ΗΠΑ Mark Warner και John Cornyn, προέτρεψαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε οικονομικά μέτρα, με το σκεπτικό ότι η Ινδία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στην περιοχή (λόγω της Κίνας) και αφετέρου υπογράμμισαν πως ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας του FY19 (NDAA) επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εκδώσει απαλλαγή από κυρώσεις, εάν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και είναι προς το αμερικανικό εθνικό συμφέρον και δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και τα αμυντικά τους συστήματα.
Αυτός ό νόμος πάντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα επιτρέποντας στις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση προς το θετικότερο έναντι της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία πρόσθεσε ότι: «Η κυβέρνηση γνωρίζει όλες τις εξελίξεις [δηλαδή δυνητικές αμερικανικές κυρώσεις] που μπορεί να επηρεάσουν την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Λαμβάνουμε κυρίαρχες αποφάσεις, με βάση την αντίληψη της απειλής, αλλά και τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές προεκτάσεις [των εξοπλιστικών προγραμμάτων] για να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουμε ολόκληρο το φάσμα των προκλήσεων ασφαλείας. Οι παραδόσεις γίνονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η συμφωνία».
Εν ολίγοις η Ινδία, δεν ενδιαφέρεται για τις αμερικανικές επιδιώξεις καθώς πρωτίστως για αυτήν προηγούνται τα ινδικά συμφέροντα.