Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έριξαν δύο προειδοποιητικές «βολές» στις ΗΠΑ με την διακοπή των συνομιλιών για την προμήθεια των stealth μαχητικών F-35 και την συμφωνία με την Γαλλία για την απόκτηση 80 μαχητικών Rafale F4.

Πολλοί θεωρούν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο χτύπημα προς τις ΗΠΑ με τους Ρώσους να έρχονται να καλύπτουν το κενό του F-35 διαθέτοντας το δικό του νέο προηγμένο, μονοκινητήριο, stealth αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς «Checkmate».

Οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών Rostec σχετικά με την παρουσία του «Checkmate» στην διεθνή αεροπορική έκθεση Dubai Air Show 2021, δημιουργούν ανησυχία στους Αμερικανούς καθώς όπως ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη παρουσίαση στο διεθνές πεδίο, του νέου μαχητικού πέμπτης γενιάς πραγματοποιείται εδώ, στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι».

Οι Αμερικανοί έχοντας κακομάθει από την παγκόσμια ηγεμονία που απολάμβαναν από την δεκαετία του ΄90 μέχρι και τώρα θα ισχυριστούν πολλοί (αν και οι συσχετισμοί ισχύος έχουν αλλάξει πάρα πολύ και γι΄αυτό οι ΗΠΑ «μοιράζουν» αφειδώς κυρώσεις όποτε ενοχλούνται) και θεωρούν πάντα ως δεδομένο, ότι άπαντες θα επιλέγουν να τους ακολουθούν ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν τους προσφέρουν κάτι ουσιαστικό ως αντάλλαγμα.

Oι Ρώσοι γνώριζαν πριν από ένα μήνα την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΑΕ και ΗΠΑ και ποια είναι τα εμπόδια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, καθώς άλλο είναι οι ΗΠΑ με Ν.Τραμπ και εντελώς διαφορετικές με τον Τ.Μπάιντεν και «πόνταραν» σε πιθανή «ρήξη» όπως και τελικά έγινε, αναφέρει το αμερικανικό Defense World.

Το νέο προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς «Checkmate» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021 το περασμένο καλοκαίρι, από την κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation.

Yπάρχει σοβαρός λόγος που οι Ρώσοι το ονόμασαν «Chekmate» καθώς έχοντας μάθει από τους «δασκάλους» Αμερικανούς το παιχνίδι της επικοινωνίας, θέλουν να τονίσουν σε όλους ότι το νέο μαχητικό θα είναι αυτό που θα αλλάξει εντελώς το παιχνίδι του πολέμου και θα διαθέτει σαφές πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Άλλωστε οι Ρώσοι λατρεύουν το σκάκι.

Το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57.

Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και θα λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.

Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «διαταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι Ρώσοι.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35.

Τα λειτουργικά συστήματα και ο εξοπλισμός του μαχητικού

Επίσης, ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού είχε τονίσει παλιότερα, ότι το Checkmate θα μπορεί να εμπλακεί και να επιτεθεί παράλληλα με έξι εχθρικούς στόχους, αξιοποιώντας προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και το ενσωματωμένο ραντάρ AESA, ενώ ακόμα το Checkmate θα μπορεί να παρακολουθεί 30 εναέριους στόχους και δύο χερσαίους ή ναυτικούς στόχους ταυτόχρονα.

Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης.

Ως προς τα λειτουργικά συστήματα, αξιοσημείωτη είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης.

Επίσης, το πιλοτήριο θα είναι εξοπλισμένο με μοναδικές πανοραμικές οθόνες αισθητήρων που εμφανίζουν την κατάσταση όλων των συστημάτων και παρέχουν υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τους στόχους και τις απειλές για το situational awareness του πιλότου.

Η παρουσίαση του Checkmate στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές όπλων ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας εξέπληξε τους πάντες.

Tελικά η Μόσχα «μάντεψε» σωστά ή ακόμα καλύτερα «διάβασε» σωστά την απαιτητική συμπεριφορά των Αμερικανών.

Το 2017, η Μόσχα αποκάλυψε ότι ξεκινούσε ένα έργο με το Άμπου Ντάμπι για τη συμπαραγωγή ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, που φέρεται να βασίζεται στο MiG-29. 

Ενώ αυτό το έργο δεν ευοδώθηκε, συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο για τη συμπαραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους. 

Το Su-75 Checkmate μπορεί να ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η συνεργασία Ρωσίας-ΗΑΕ μαχητικών αεροσκαφών.

Σε μήνυμα προς τους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς την Τρίτη, ένας ανώνυμος αξιωματούχος των Εμιράτων είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις συνομιλίες για την αγορά του F-35 και ότι «οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους-οφέλους οδήγησαν στην επαναξιολόγηση», με απλά λόγια οι Αμερικανοί ήθελαν να ζητούν άδεια και να δίνουν ενημέρωση ακόμα και για το πότε θα απογειωνόντουσαν τα μαχητικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξακολουθεί να «ελπίζει» σε συμφωνία για τα F-35 με τα ΗΑΕ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ελπίζει να συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή συμφωνιών για τον εφοδιασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με μαχητικά αεροσκάφη F-35 και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

«Παραμένουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε εάν τα ΗΑΕ προσπαθήσουν να αποκτήσουν και τα δύο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ σήμερα κατά την επίσκεψή του στη Μαλαισία. 

«Ωστόσο, η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι πεπεισμένη ότι πρώτα και κύρια εγγυάται την «υψηλής ποιότητας στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ και πρέπει να «διεξάγει διεξοδική ανάλυση οποιωνδήποτε τεχνολογιών που πωλούνται ή μεταφέρονται σε άλλους εταίρους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ», είπε.

Μόνο που τα ΗΑΕ σκέφτονται το δικό τους κρατικό συμφέρον (γιατί είναι κράτος και όχι έθνος, τουλάχιστον ακόμα) και όχι να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των άλλων (και πολύ σωστά πράττουν).

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι πάντως για τους οποίους τα ΗΑΕ εν τέλει μπορεί να καταλήξουν στην ρωσική πλευρά και τότε το χτύπημα για τους Αμερικανούς θα είναι πολύ μεγάλο.

Η συνεργασία των ΗΑΕ με τους Κινέζους και η υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία. 

Οι επιλογές αυτές δείχνουν πως κρατούν ανοιχτή την «πόρτα» για τον άξονα της Ανατολής που επιχειρούν να δημιουργήσουν Ρωσία και Κίνα. 

Άλλωστε τα ΗΑΕ βρίσκονται στο όριο της Rimland. Μόσχα και Πεκίνο θα ήθελαν πάρα πολύ να τα αποσπάσουν από την όποια δυτική επιρροή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ