«Nein» από Γερμανία για Nord Stream II μέχρι το φθινόπωρο του 2022
Η νέα γερμανική κυβέρνηση αναζητεί προφάσεις για να καθυστερήσει τον αγωγό - Στο έλεος της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ
H νέα γερμανική κυβέρνηση αναζητά προφάσεις για να καθυστερήσει την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού αερίου Nord Stream 2 και όπως ανακοινώθηκε καμία απόφαση δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.
Αυτό σημαίνει πως αν ο αγωγός λάβει εν τέλει την πιστοποίηση και λειτουργήσει, αυτό θα συμβεί από το φθινόπωρο του 2022.
Φυσικά, μέχρι τότε θα έχει περάσει ο βαρύς χειμώνας που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη (τουλάχιστον αυτό προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα) και οι πολίτες της ΕΕ, μεταξύ τους και οι Έλληνες, θα πρέπει να «επιβιώσουν» όπως μπορούν.
Την ανακοίνωση εξέδωσε η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας που ανέστειλε αυτό το φθινόπωρο τη διαδικασία λόγω ενός νομικού εμποδίου.
Η απόφαση να επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία «δεν θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο» του 2022, δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, σε συνέντευξη Τύπου.
Στα μέσα Νοεμβρίου, η υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης.
«Η εταιρία Nord Stream AG μας ενημέρωσε ότι συνέστησε αυτή τη νέα εταιρία», δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν. Όμως η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου «μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν», είπε. Το πράσινο φως των γερμανικών αρχών είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από τη λειτουργία του αγωγού, κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή της.
Το Βερολίνο είχε πει πως η αναστολή της πιστοποίησης δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο αγωγός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων κυρίως ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
H Nord Stream θα πρέπει κυρίως να αποδείξει ότι μετέφερε «τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία και τους ανθρώπινους πόρους» στο γερμανικό παρακλάδι της, όπως είχε αποφανθεί τον Νοέμβριο η ρυθμιστική αρχή.
Στη συνέχεια η έγκριση θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αγωγός Nord Stream 2, που θα επιτρέψει στο ρωσικό αέριο να κυκλοφορήσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε πρόσφατα τη Μόσχα ότι μια «διακοπή» του σχεδίου θα μπορούσε να υπάρξει σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ενώ οι Δυτικοί φοβούνται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν χθες, Τετάρτη, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία. Το Βερολίνο αντιδρούσε στη καταδίκη σε ισόβια ενός Ρώσου υπηκόου για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου διαφωνούντα το 2019, η οποία διατάχθηκε, σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο, από τη Μόσχα.
Είναι σαφές ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει εντελώς διαφορετική τάση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Α.Μέρκελ παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συμμετείχε και ο Όλαφ Σολτς ως αντικαγκελάριος και υπουργός των οικονομικών.
Αυτό πιθανότατα να οφείλεται και στην συνεργασία με τους Πράσινους οι οποίοι ποτέ δεν ήθελαν τον ρωσικό αγωγό και τώρα που βρίσκονται στην κυβέρνηση αναζητούν κάθε δικαιολογία για να μην επιτρέψουν την λειτουργία του.
Φυσικά αυτό όλως τυχαίως εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και σίγουρα όχι τα ευρωπαϊκά.
Η ΕΕ σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο όπου η ενεργειακή κρίση έχει «λυγίσει» κράτη και κοινωνίες, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε φθηνό αέριο.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Οι τιμές του αερίου και του ρεύματος στην τρέχουσα αγορά έχουν τετραπλασιαστεί λόγω των φόβων για ελλείψεις αερίου τον χειμώνα», δήλωσε αναλύτρια της Citigroup. «Η παραγωγή ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο αυξάνεται και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου», πρόσθεσε.
Προβλήματα για εταιρείες ρεύματος
Η τιμή αναφοράς του αερίου στην Ολλανδία εκτινάχθηκε στα 122,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί 40% σε μία ημέρα, ενώ πριν λίγο είχε υποχωρήσει στα 119 ευρώ.
Η επάνοδος σε τόσο υψηλά επίπεδα τιμών απειλεί επίσης τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ρεύματος, πολλές από τις οποίες ήταν αναγκασμένες να προσφύγουν σε μεγαλύτερο δανεισμό ή να μειώσουν τις θέσεις τους τον Οκτώβριο.
Η πολωνική κρατική εταιρεία αερίου PGNiG SA ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά 2,7 βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση 2,7 δις. ζλότι (657 εκατ. δολαρίων) για να διατηρήσει την ευελιξία των δραστηριοτήτων της εν μέσω των σταθερά υψηλών τιμών αερίου στην Ευρώπη.