Μέχρι τον Μάρτη αναμένονται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Γλαύκος-2» του βυθοτεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Το γεωτρύπανο Stena Forth για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil & Qatar Petroleum έπιασε δουλειά για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Γλαύκος-2».

Κρίσιμο είναι το επόμενο δίμηνο καθώς το αποτέλεσμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα καθορίσει και το μέλλον του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωση την έναρξη γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ενέργειας «έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσης το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».

Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε αναφέρει πως τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, τονίζοντας πως η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία.

Αναφορικά με το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, στο οποίο η ερευνητική γεώτρηση ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf), η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα πριν το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022 δεν αναμένουμε αποτελέσματα όσον αφορά τις ποσότητες», προσθέτοντας πως η διαδικασία θα πάρει δύο με τρεις μήνες.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα ανάλογα με την ποσότητα υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν», με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να «θεωρείται το επικρατέστερο, βάσει των ποσοτήτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και που αναμένονται βάσει και των αρχικών εκτιμήσεων».

Να πούμε πως στο παρελθόν οι Αμερικανοί της ExxonMobil έιχαν καταστήσει σαφές πως το μέγεθος, η ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα οδηγήσει στην επιλογή της κατασκευής τερματικού σταθμού στην Κύπρο.

Άλλαξε  η προτεραιότητα αυτή;

Στις δηλώσεις της η κ. Πηλείδου είχε αναφέρει πως η κοινοπραξία ENI/TOTAL αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται εισηγήσεις από τους αδειούχους της «Αφροδίτης» για ενδεχόμενες συνέργειες με Ισραήλ ή Αίγυπτο σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ