Η Ουκρανία θα προμηθεύσει με κινητήρες τα νέα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T929 ATAK-IΙ
Το Κίεβο προσφέρει στην Άγκυρα αυτό που της έλειπε...
H σχέση Ουκρανίας-Τουρκίας έχει λάβει στρατηγικές διαστάσεις καθώς η Τουρκία φαίνεται πως για αρκετά οπλικά συστήματα βρήκε αυτό που αναζητούσε: Κινητήρες.
‘Ετσι μετά την απόκτηση ουκρανικών κινητήρων για τα τουρκικά drones, η Τουρκία θα ξεκινήσει φέτος τις δοκιμές ενός ακόμα ουκρανικής κατασκευής κινητήρα, ο οποίος αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο δικινητήριο βαρύ επιθετικό ελικόπτερο τύπου T929 ATAK-II, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Turkish Aerospace Industries (TAI) που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.
Το T929 ATAK-II θα είναι τουρκικής κατασκευής και το πρόβλημα που αναζητούσε να λύσει η Άγκυρα ήταν του κινητήρα.
Οι Ουκρανοί ως πρώην Σοβιετικοί διαθέτουν την ανάλογη τεχνογνωσία.
Ειδικότερα, ο Temel Kotil αποκάλυψε ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, το επιθετικό ελικόπτερο, θα ξεκινήσει τις δοκιμές με το νέο ουκρανικό κινητήρα μέσα στο 2022, ενώ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση εντός του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με την ουκρανική εταιρεία Motor Sich για την προμήθεια 14 κινητήρων τύπου TV3-117, που θα ενσωματωθούν στα ελικόπτερα της TAI.
Το T929-ATAK II είναι ικανό να φέρει 1,5 τόνο ωφέλιμο φορτίο και θα μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών κατά χερσαίων και εναέριων εχθρικών απειλών, ενώ ακόμα θα μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.
Επίσης, θα διαθέτει εκσυγχρονισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ψηφιακό πιλοτήριο, χαμηλή θερμική υπογραφή, αναβαθμισμένη θωράκιση και βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα.
Η στρατηγική συνεργασία Ουκρανών και Τούρκων θα έχει και συνέχεια καθώς στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή πάνω από 30 αμυντικών συμφωνιών για εξοπλισμούς όπως drones και κορβέτες.
Η Ουκρανία θα αγοράσει μία ακόμη παρτίδα τουρκικών drones που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της το επόμενο έτος.
Οι Ουκρανοί λένε πως ήδη χρησιμοποιούνται τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο ανατολικό μέτωπο με τους ρωσόφωνους.
Η Ρωσία, διά στόματος του εκπροσώπου της Προεδρίας της, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για πρόκληση έντασης και επιθετική χρήση των Bayraktar TB2.
Προ τεσσάρων μηνών το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία Bayraktar Savunma υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιέβου για την εξυπηρέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και την εκπαίδευση προσωπικού που θα αναλάβει τον χειρισμό τους.
“Αυτό είναι ένα πραγματικό μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό είναι μια πραγματική υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”, φέρεται να δήλωσε τότε ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας.
Στην Αθήνα που υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία το Κίεβο, έχουν αναλογιστεί το μέγεθος της βοήθειας που προσφέρουν οι Ουκρανοί στους Τούρκους για εξοπλιστικά προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;
Όσο για την Άγκυρα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: «Ακροβατεί» ανάμεσα σε αντιπάλους και εχθρούς και παίρνει αυτό που χρειάζεται αφού της το επιτρέπουν.