Θα παραμείνει πιστός στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αλλά απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα γίνει οριοθέτηση και στην υπόλοιπη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε ελληνική ιστοσελίδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαρμ ελ Σέιχ θέλησε να καθησυχάσει τις ελληνικές φοβίες για την τουρκική προσπάθεια εξομάλυνσης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων (και μάλιστα με την βοήθεια του Κατάρ).

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε κατά πόσο αποτελεί δέλεαρ η προσφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παραχώρηση μεγαλύτερης ΑΟΖ στην Αίγυπτο αν αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη χώρα μας και υπογράψει αντίστοιχη με την Τουρκία.

Ο κ. Σίσι απάντησε εν συντομία, πως η «Αίγυπτος είναι χώρα η οποία είναι αφοσιωμένη στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπογράφει και δεν παρεκκλίνει από αυτές».

Από την άλλη, απέφυγε να οριοθετήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με τη χώρα μας και πέρα του 28ου μεσημβρινού.

Η αλήθεια είναι πως αλλαγή στην Συμφωνία με την Ελλάδα δεν συμφέρει την Αίγυπτο για πολλούς λόγους.

Πήρε ότι ήθελε. Κρήτη και Ρόδος με βάση την συμφωνία έχουν μερική επήρεια οπότε η Αίγυπτος πήρε το κομμάτι της ΑΟΖ που την ενδιέφερε και μιλάμε για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το «υπόλοιπο» Zohr.

Αν ακύρωνε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και αναγνώριζε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στην ουσία θα έβγαινε χαμένη από μία τέτοια κίνηση. Θα ενέπλεκε ακόμα και την Λιβύη σε περιοχές που ήδη της ανήκουν.

Γι’αυτό άλλωστε και υπέγραψε με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε ότι αφορά όμως τον 28ο μεσημβρινό εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Αν η ΑΟΖ οριστεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Αίγυπτος θα κερδίσει πολύ λιγότερα από ότι αν προχωρήσει σε απευθείας διευθέτηση με την Τουρκία.

Φυσικά δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την Ελλάδα, ούτε και με την Τουρκία γι’ αυτό και περιμένει να αναγκαστεί η Ελλάδα να «δώσει» στην Τουρκία και μετά να εμφανιστεί το Κάιρο να προχωρήσει στις τελικές διευθετήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ