Μετά το αμερικανικό «μπλόκο» αποσύρεται από τον EastMed και η Γαλλία
Η Ουάσινγκτον έδωσε το «σήμα» εγκατάλειψης του σχεδίου
H Γαλλία που θα πάρει 10 δισ. ευρώ (από την απόκτηση των Rafale και των Belharra από ΠΑ και ΠΝ) έδωσε ηχηρή «σφαλιάρα» στην Ελλάδα και στο project του ΕastMed.
Μετά το non paper των ΗΠΑ, ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ ξεκαθάρισε χθες ότι το Παρίσι εκτιμά πως «οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων πόρων προμήθειας ενέργειας».
Oι ΗΠΑ ήταν το «βαρόμετρο» για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου του EastMed και έτσι από την στιγμή που δεν ήθελαν να προχωρήσει άλλη μία χώρα με σημαντικό γεωπολιτικό βάρος αποσύρει την υποστήριξή του με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα.
«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια», είπε ο Γάλλος πρέσβης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στον ελληνικό Τύπο, με αφορμή την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η ακύρωση του EastMed και τα περί «ηλεκτρικής διασύνδεσης» και «υγροποιημένου φυσικού αερίου» δυστυχώς εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση η οποία υπογράφει συμφωνίες χωρίς αντίκρυσμα και έχει την αίσθηση πως δημιουργεί συμμαχίες.
Εν ολίγοις, χωρίς τον EastMed δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης και άρα η Ελλάδα δεν προωθείται για να γίνει παραγωγός χώρα φυσικού αερίου παρά μόνο διαμετακομιστικός κόμβος.
Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τις έρευνες της Total στις περιοχές αυτές, αλλά μάλλον δεν υπάρχει αισιόδοξη απάντηση.
Διαμετακομιστικός κόμβος και όχι παραγωγός χώρα, σημαίνει ότι θα συνεχίζει να αγοράζει την ενέργειά της επ΄αόριστον και θα εξαρτάται από τις αλλοδαπές βουλές.
Δηλαδή η γεωστρατηγική επιλογή είναι να παραμείνει η χώρα μία μεσαίου μεγέθους γεωστρατηγική οντότητα.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί δείχνουν ικανοποιημένοι με αυτό….