ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν την Ελλάδα πέρασμα ενέργειας και όχι κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου
Κανείς δεν θέλει την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας
Οι Αμερικανοί «έθαψαν» μαζί με τους Γάλλους οριστικά το σχέδιο του EastMed και μαζί με αυτό θέτουν στο «ψυγείο» τις όποιες ελπίδες για εκμετάλλευση του ελληνικού ενεργειακού πλούτου, δηλαδή τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όχι μόνο.
Φυσικά, σε αυτό έχει συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση με τις μόνιμες και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της περί μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο», που σημαίνει ότι θα αποτελεί ένα απλό πέρασμα για την ενέργεια και δεν θα είναι παραγωγός χώρα φυσικού αερίου.
Στην πρώτη περίπτωση από την χώρα απλώς θα διέρχεται ενέργεια την οποία πάλι θα την πληρώνουμε. Φθηνότερα ίσως αλλά και πάλι θα την πληρώνουμε.
Στην δεύτερη περίπτωση ο παραγωγός χώρα το φυσικό αέριο θα προσφέρεται στους πολίτες της σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, όπως συμβαίνει παντού άλλωστε σε χώρες που παράγουν φυσικό αέριο.
Πέραν αυτού, το ειδικό γεωπολιτικό βάρος της Ελλάδας θα αυξηθεί κατακόρυφα όπως επίσης αντιστρόφως ανάλογα θα μειωθεί και εξάρτηση της από άλλες δυνάμεις.
Σίγουρα αυτό δεν το θέλουν σύμμαχοι και εταίροι. Η Ελλάδα είναι «μαγαζί γωνία» και την προτιμούν ελεγχόμενη και υπό εξάρτηση.
Βεβαίως τεράστια είναι και η ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας από την οποία παράγεται και το αντίστοιχο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στους Έλληνες οι πολιτικοί που διαθέτουμε είναι ο δικός μας «καθρέφτης».
Ο Άμος Χόκσταιν, ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχυρίστηκε πως δεν ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον EastMed, και για να «χρυσώσει το χάπι» και να μειώσει τις αντιδράσεις όσον ακόμα εξακολουθούν να σκέφτονται σε αυτή την χώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μικρότερους αγωγούς που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως την Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση που δέχθηκε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας για τον λόγο που οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξή τους στον EastMed, ο Χόκσταιν απάντησε: «είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων» και συμπλήρωσε πως είναι πιθανή η στήριξη σε αγωγούς μικρότερης έκτασης οι οποίοι όπως τόνισε χρειάζονται λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».
Εν ολίγοις κάτι «ψέλισε» για έναν αγωγό Ελλάδας-Αιγύπτου για να «φιμώσει» όσους επιχειρούν να κάνουν τους Έλληνες να κατανοήσουν ότι χωρίς EastMed πολύ απλά η Ελλάδα δεν θα βγάλει ποτέ δικό της φυσικό αέριο το οποίο συνεπάγεται ότι θα παραμείνει στην μόνιμη γεωπολιτική «μιζέρια»
Παράλληλα ο Χόκσταιν σημείωσε πως τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά: «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».
Δηλαδή, ο Αμερικανός αποκάλυψε τον πραγματικό σκοπό των ΗΠΑ που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση και όχι οι έρευνες για φυσικό αέριο.
Άλλωστε τις ΗΠΑ τις βολεύει η ενεργειακή κρίση διότι προϋποθέτει ενεργειακό έλλειμμα και υψηλές τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι το ακριβό LNG είναι πλέον ελκυστικό για τις ευρωπαϊκές αγορές και διαθέτει «χώρο» για να πουληθεί.
Σίγουρα οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να έχουν ανταγωνιστές εκ Μεσογείου.
Θα πει κάποιος και η Αίγυπτος με Ισραήλ και Κύπρο που θα παράγουν φυσικό αέριο τι θα κάνουν;
Πολύ απλά με αυτό θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο εν συνεχεία θα το διοχετεύουν σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Δηλαδή όποιος πρόλαβε και έβγαλε τουλάχιστον όσο θα υπάρχει η κυβέρνηση… Μπάιντεν.
Να προσθέσουμε ότι αυτά που είπε ο Χόκσταιν περί αγωγού Ελλάδας-Αιγύπτου, φυσικά δεν ήταν καθόλου δεσμευτικά, ήταν απλώς… κουβέντες.
Μέχρι να γίνουν μελέτες και να συμφωνήσουν οι δύο χώρες και να πειστεί η ΕΕ για χρηματοδότηση ενός τέτοιου υποτιθέμενου έργου, θα έχουμε φτάσει αισίως το 2030.