O Γενικός Διευθυντής της Turkish Airspace Industries (ΤΑΙ) Temel Kotil δήλωσε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα παρουσιαστεί το νέο τουρκικό αεροσκάφος Hürjet και ότι στόχος είναι να παράγονται 24 αεροσκάφη τον μήνα όταν αρχίσει η γραμμή παραγωγής!

Οι Τούρκοι λένε πως θα αναπτύσσεται από το ελικοπτεροφόρο-αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, ενώ ο Temel Kotil ισχυρίστηκε ότι θα διαθέτει και stealth χαρακτηριστικά ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Εάν οι ισχυρισμοί ισχύουν το πρόβλημα για την ελληνική εθνική ασφάλεια καθίσταται μείζον καθώς το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu θα μπορεί να απειλεί τα ελληνικά νησιά και τα ελληνικά ραντάρ.

Κάτι που θα μπορεί να το κάνει έτσι κι αλλιώς με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Anadolu θα χρησιμοποεί τα  Bayraktar TB2 (ΤΒ3 στο άμεσο μέλλον) τα ANKA και αναμένεται και το μη επανδρωμένο τζετ MIUS το οποίο δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο για επιχειρήσεις πριν το 2024-2025 ενώ θα είναι εξοπλισμένο με ουκρανικούς κινητήρες.

«Στην αρχή θα κατασκευαστούν τέσσερα πρωτότυπα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν για μια σειρά εντατικών δοκιμών. Τον πρώτο χρόνο που θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του αεροσκάφους θέλουμε να κατασκευάσουμε έξι με επτά Hürjet και από τον επόμενο χρόνο θα επιδιώξουμε να παράγουμε δύο αεροσκάφη το μήνα, δηλαδή 24 Hürjet συνολικά το χρόνο. Από το 2025 και μετά, η γραμμή παραγωγής θα παραδίδει δύο αεροσκάφη το μήνα στον πελάτη μας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του Hürjet, το οποίο θα έχει δύο διαμορφώσεις, μια ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος και μια ως ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος.

Στην πρώτη περίπτωση, τα νέα εκπαιδευτικά Hürjet θα αντικαταστήσουν τον στόλο 70 εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου T-38 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην δεύτερη περίπτωση, θα χρησιμοποιηθούν ως υποστήριξη στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, για αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα κατά χερσαίων στόχων και εγγύς αεροπορική υποστήριξη.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το νέο τουρκικό αεροσκάφος θα διαθέτει σύγχρονα ραντάρ,  συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και λογισμικό, καθώς επίσης και αναβαθμισμένο πιλοτήριο. Επίσης, θα έχει μήκος 13,4 μέτρα, θα επιχειρεί σε υψόμετρο έως τα 45.000 πόδια, με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ