Wall Street Journal: «Θετικός ο Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 – Αντιδρά το Κογκρέσο»
Στις ΗΠΑ όμως πάντα υπερισχύει το θέλημα του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου
Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στην πώληση 40 F-16 Viper και αναβάθμιση 80 παλαιοτέρων στο ίδιο επίπεδο προς την Τουρκία αλλά προς το παρόν υπάρχουν αντιδράσεις από το Κογκρέσο σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Eάν οι Τούρκοι αποσπάσουν την συγκεκριμένη προμήθεια θα εξισορροπήσουν άμεσα τα όποια πλεονεκτήματα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των 24 γαλλικών Rafale και τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16C/D Block 52+ και Block 52+ Advanced.
Θα πρόκειται για «πισώπλατη αμερικανική μαχαιριά» ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν υπογράψει 5ετή αμυντική συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ πήραν όλα αυτά που ζητούσαν (αντίθετα με την Ελλάδα που δεν πήρε τίποτε συγκεκριμένο).
Αξιωματούχοι στην Άγκυρα τονίζουν ότι η έγκριση του προγράμματος θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ωστόσο, πολλά μέλη του Κογκρέσου συνεχίζουν να αντιδρούν στην έγκριση του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Μέλη του Κογκρέσου από την άλλη συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις λόγω της στενής σχέσης Ερντογάν και Πούτιν και τις πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ουσία όμως είναι ότι ο Μπάιντεν είναι θετικός στο να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα και όλοι ξέρουν πως στο τέλος περνάει το θέλημα του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.
Η τελευταία επικοινωνία των δύο πλευρών έγινε στις 10 Ιανουαρίου. Ο İlnur Çevik, ένας από τους συμβούλους του Προέδρου Ερντογάν, δήλωσε για το θέμα:
«Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στην περιοχή και πρέπει να παραμείνει στη δυτική πλευρά. Η αγορά των S-400 έχει αναστατώσει τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει αυτά τα συστήματα».
Ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσε ότι: «Η πώληση των F-16 είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξόδου από την κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τόσο αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία, ειδικά στο Κογκρέσο».
Το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης νέων και αναβάθμισης παλαιότερων F-16 στο επίπεδο Viper έχει να κάνει τόσο με την επιστροφή των € 1,4 δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα F-35A Lightning II όσο και με την ενίσχυση της τουρκικής Αεροπορίας απέναντι στην ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Αμερικανοί για άλλη μία φορά ετοιμάζονται να «δώσουν» την Ελλάδα την οποία την θεωρούν δεδομένη και «σίγουρη».